Извор Уне — заборављени бисер Крајине

Пратите нас

Један од најлепших извора у Европи лежи завучен у стеновитим планинама Лике. Стаза до самог врела реке је уређена пре неколико година како би сви посетиоци могли да виде ово чудо природе, које би требало да буде проглашен за национални парк. Међутим, извор Уне сваке године обиђе мали број туриста…

 

© Sputnik / Богдан ПантићДолина реке Уне. Са леве стране види се ток реке Уне како кривуда кроз долину. Са десне стране види се нови канал који је прокопан после Дугог светског рата како би се смањила плављења која се догађају у пролеће, најчешће у месецу марту, због отапања снега са околних брда и планина, када цела долина на неколико дана буде поплављена.
Долина реке Уне - Sputnik Србија
1/12
Долина реке Уне. Са леве стране види се ток реке Уне како кривуда кроз долину. Са десне стране види се нови канал који је прокопан после Дугог светског рата како би се смањила плављења која се догађају у пролеће, најчешће у месецу марту, због отапања снега са околних брда и планина, када цела долина на неколико дана буде поплављена.
© Sputnik / Богдан ПантићПравославна црква Успења Пресвете Богородице у Србу подигнута 1877. године. Спаљена је у Другом светском рату, да би 1970. године била обновљена. Минирана је након завршетка рата 1995, а поново је обновљена 2011. године.
Православна црква Успења Пресвете Богородице у Србу - Sputnik Србија
2/12
Православна црква Успења Пресвете Богородице у Србу подигнута 1877. године. Спаљена је у Другом светском рату, да би 1970. године била обновљена. Минирана је након завршетка рата 1995, а поново је обновљена 2011. године.
© Sputnik / Богдан ПантићРека Уна извире у Републици Хрватској у Лици између места Доња Суваја и Нетека, близу Срба.
Река Уна - Sputnik Србија
3/12
Река Уна извире у Републици Хрватској у Лици између места Доња Суваја и Нетека, близу Срба.
© Sputnik / Богдан ПантићЊена дужина износи 212,5 километара.
Река Уна - Sputnik Србија
4/12
Њена дужина износи 212,5 километара.
© Sputnik / Богдан ПантићВећи део тока реке Уне налази се у Босни и Херцеговини...
Слап на реци Уни - Sputnik Србија
5/12
Већи део тока реке Уне налази се у Босни и Херцеговини...
© Sputnik / Богдан Пантић...а добрим делом је погранична река између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.
Слап на реци Уни - Sputnik Србија
6/12
...а добрим делом је погранична река између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.
© Sputnik / Богдан ПантићПозната је по бројним слаповима дуж свог тока, који почињу недалеко од самог извора реке.
Први слап на реци Уни - Sputnik Србија
7/12
Позната је по бројним слаповима дуж свог тока, који почињу недалеко од самог извора реке.
© Sputnik / Богдан ПантићНајвећи слапови на Уни се налазе у Босни и Херцеговини, код Мартин Брода и Доњих Штрбаца, који је познатији као Штрбачки бук.
Слапови и врело Уне - Sputnik Србија
8/12
Највећи слапови на Уни се налазе у Босни и Херцеговини, код Мартин Брода и Доњих Штрбаца, који је познатији као Штрбачки бук.
© Sputnik / Богдан ПантићРека Уна се улива у реку Саву на територији Републике Српске код места Јасеновца.
Извор реке Уне - Sputnik Србија
9/12
Река Уна се улива у реку Саву на територији Републике Српске код места Јасеновца.
© Sputnik / Мина КуршумлијаПрема легенди река Уна је добила име од римских легионара који су када су је угледали узвикнули: „Una“, што у преводу значи „Једна“, односно једина таква у свету.
Извор реке Уне - Sputnik Србија
10/12
Према легенди река Уна је добила име од римских легионара који су када су је угледали узвикнули: „Una“, што у преводу значи „Једна“, односно једина таква у свету.
© Sputnik / Лазар ТурењанинИзвор реке Уне налази се на 448 метара надморске висине испод планина Личке Пљешивице и Стражбенице, а температура воде на самом извору износи свега 8 степени Целзијусових.
Извор реке Уне - Sputnik Србија
11/12
Извор реке Уне налази се на 448 метара надморске висине испод планина Личке Пљешивице и Стражбенице, а температура воде на самом извору износи свега 8 степени Целзијусових.
© Sputnik / Богдан ПантићИталијански спелеоронилац Луиђи Касати истраживао је 2007. године дубину и изглед извора реке Уне. Током зарањања успео је да дође до дубине од 205 метара.
Извор реке Уне - Sputnik Србија
12/12
Италијански спелеоронилац Луиђи Касати истраживао је 2007. године дубину и изглед извора реке Уне. Током зарањања успео је да дође до дубине од 205 метара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала