Тачи против Вучићеве идеје о дану сећања

© AFP 2023 / PHOTO/STRХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски министар спољних послова Хашим Тачи назвао је неприхватљивом иницијативу премијера Србије Александра Вучића о успостављању заједничког дана сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије, јавила је Ал Џазира.
Зоран Милановић - Sputnik Србија
Милановић одбацио Вучићев предлог о дану сећања

„То представља релативизацију и поновно писање историје. Не можемо изједначити оне који су подстицали, организовали и починили геноцид с онима који су бранили своје домове. То није људски и не служи помирењу“, навео је на друштвеним мрежама Тачи, који је и потпредседник косовске владе.

Према његовим речима, помирење мора бити у служби будућности, а не за „дневну политику и стварање медијског спектакла“.

Нешто раније, Вучићеву иницијативу је, и пре него што је тај предлог добио званичну форму, одбио премијер Хрватске Зоран Милановић.

„Уз дужно поштовање и саучешће, нити ми икоме прописујемо празнике и дане жалости, нити ће ико то нама“, рекао је Милановић, пренела је агенција „Хина“.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Верујем Томиславу Николићу

Вучић је јуче најавио да ће на предстојећој конференцији о западном Балкану у Бечу предложити заједнички дан сећања на жртве сукоба на простору бивше Југославије.

Он је на конференцији за новинаре казао да ће на скупу 27. августа у Бечу, али и пре тога, предложити свим лидерима чије су земље учествовале у сукобима на простору бивше Југославије, да се код нас на Западном Балкану пронађе један заједнички дан сећања на све жртве, које не бисмо разликовале по националној припадности. 

Иницијативу је подржао председник Републике Српске, који је истакао да је то добра иницијатива која долази у правом тренутку и део је континуитета мировних напора које Србија чини на јачању помирења и сарадње у региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала