Вулин: Србија није концентрациони логор

© Tanjug / Сава РадовановићАлександар Вулин и Александар Обрадовић у сензорној соби
Александар Вулин и Александар Обрадовић у сензорној соби - Sputnik Србија
Пратите нас
У Србији се не гради, нити ће се градити никакав трајни центар за мигранте, јер Србија није концентрациони логор да би задржавала људе који не желе код нас да остану, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

„Држава Србија није концентрациони логор и никог на силу неће задржати овде“, рекао је Вулин новинарима приликом отварању сензорне собе намењене деци и омладини са поремећајем сензорне интеграције у „Дому Драгутин Филиповић Јуса“, чију изградњу је финансирала „Електропривреда Србије“ (ЕПС).

Мигранти на граници са Мађарском - Sputnik Србија
Азиланти: Према нама су сви фашисти (фото)

„Никога ми у жицу нећемо ставити и нико то од нас није тражио. Нико није тражио да правимо логоре за мигранте и да их спречавамо да се негде крећу“, истакао је Вулин и додао да се Србија понаша у складу са највишим међународним стандардима и да смо показали да смо хумана држава.

Коментаришући поједине наводе да је ЕУ размишљала да се у Србији изгради прихватни центар за 400.000 миграната, Вулин је рекао да „то нико од нас није тражио, нити смо ми то коме нудили, а и да је тражио, Србија то никад не би могла да прихвати“.

Вулин је истакао да Србија неће ускратити било какво људско право било коме и додао да ти људи имају право да се крећу, да уђу и изађу из земље.

„Не можемо на силу њих да задржимо у Србији, ако они не желе ту да остану. Нећемо ми овде правити логоре за људе који нису дошли да живе у Србији. Они желе да иду негде другде и то је њихово право“, истакао је Вулин.

Министар је указао да би све друго било брутално кршење људских права миграната и додао да је друга ствар како ће се даље према мигрантима односити те земље у које су се они запутили.

Вулин демантовао немачку Канцеларију за миграције

Србија није добила никакав званичан захтев од Немачке нити било које друге земље о протеривању 94.000 тражитеља азила с Балкана, изјавио је Вулин.

Поједини медији пренели су да ће Немачка протерати 94.000 тражитеља азила с Балкана и забранити им поновни улазак у Немачку, подсећа Танјуг.

Немачки бундестаг - Sputnik Србија
Немачка депортује 94.000 азиланата са Балкана

„Нисмо добили ништа званично и та цифра од 94.000 људи је више него непроверена“, рекао је Вулин.

„То су за сада још увек новински наслови и нама се нико из Немачке нити из било које земље није обратио ни са приближно сличном цифром, нити ми имамо толики број људи у реадмисији“, рекао је Вулин.

Он је указао да прво треба видети о којим људима је реч, да ли су то грађани Србије и на који начин се они могу повезати са Србијом.

Вулин је истакао да је Србија пре неколико година потписала Споразум о реадмисији и да тај споразум предвиђа права и обавезе земље која протерује, али и земље која прима те грађане.

„Србија ће поштовати своје међународне обавезе, али очекујемо и од осталих да поштују своје“, поручио је Вулин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала