САД размотрају слање копнених снага у Ирак

© Flickr / The U.S. ArmyАмеричко бомбардовање Ирака
Америчко бомбардовање Ирака - Sputnik Србија
Пратите нас
САД би могле да размотре питање упућивања копнене војске у Ирак уколико у неколико наредних месеци тамо не буде напретка када је реч о безбедности, изјавио је у среду начелник Копнене војске САД, генерал Рејмонд Одерно.

Током брифинга у Пентагону Одерно се категорички заложио против америчке копнене операције у Ираку, усмерене против Исламске државе. Ипак, признао је он, „ако током наредних неколико месеци не буде напретка, мораћемо да размотримо то питање“. Према његовим речима, „то не значи да ће копнена војска бити упућена тамо“, али је Вашингтон дужан да размишља о таквој могућности.

Новинаре је интересовало да ли је реч само о Ираку или и о Сирији.

„Рекао бих да је реч пре свега о Ираку“, прецизирао је генерал.

Ситуацију у тој земљи Одерно је оценио као „разочаравајућу“. Према његовим речима, пре неколико година „ниво насиља у земљи је почео да опада, а економија да расте“. Ипак, навео је он, негативну улогу одиграла је неспособност политичара да се договоре, што је ишло на руку борцима Исламске државе. 

Генерал је такође нагласио да „САД не могу да решавају тај проблем“. Према његовим речима, „регион је дужан да се тиме бави“. Одерно је навео да Вашингтон треба да настави да помаже националним снагама безбедности Ирака.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала