Хаос на берзама — рекордно ниска цена нафте

© AFP 2023 / Richard DrewБрокери који раде Њујоршкој берзи
Брокери који раде Њујоршкој берзи - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена сирове нафте „брент“ пала је данас испод 44 долара за барел, и то као одговор на забринутост инвеститора због стања кинеске економије. То је рекордно ниска вредност, с обзиром на то да се цена нафте још од марта 2008. године није спустила на ниво испод психолошке границе од 45 долара за барел.

Цене сировина су у паду још од почетка године и то због страха од пада потражње у Кини. Поред тога, Кина је пре две недеље девалвирала јуан, што су многи протумачили као знак да је њена економија у горем стању него што се мислило.

Бензинска пумпа у Техерену-Иран - Sputnik Србија
Повратак Ирана обориће цене нафте

Шангајски индекс акција је данас забележио највећи дневни пад од 2007. године, што је подстакло општи пад деоница на берзама широм Азије. И „Блумбергов“ индекс сировина, који прати цене 22 сировине, пао је за 1,7 одсто, на 86.3542 поена, што представља најнижи ниво од августа 1999. године.

Када је реч о цени нафте, стручњаци сматрају да је на њену ниску вредност у великој мери утицало то што је тржиште презасићено енергентима, а потражња је у паду. САД која је раније била највећи увозник ове године произвела је више нафте него Саудијска Арабија, а са друге стране, битну улогу игра и Исламска држава (ИД), која на све стране тргује јефтином нафтом и на тај начин обара тржиште.

Познаваоци тврде да су у те „прљаве послове“ умешани сви, а понајвише Турска. Према Турској из делова Сирије и Ирака који су под контролом ИД стижу цистерне са дуплим дном, упркос томе што је Анкара недавно у више наврата бомбардовала њихове положаје у Сирији.

ИД не тргује само са Турцима, већ и са сиријским властима, са којима је такође у рату. Аналитичари кажу да се често дешава да зараћене стране међу собом и тргују, баш као што је то био случај у рату у бившој Југославији.

Пумпа за нафту - Sputnik Србија
Због ниских цена нафте испашта цео свет

Ова терористичка организација нафту продаје и у Јордану али и другим деловима Сирије и Ирака. Кријумчари су занат стекли под режимом Садама Хусеина, а према проценама америчких служби вредност продате нафте износи око 10 милиона долара месечно. Нафту они добијају на налазиштима који се налазе на северу Ирака и Сирије, прерађују је у малим кућним рафинеријама, затим је продају на локалном тржишту, где се потом убацује у легалне канале и развози по целом свету.

Због тако ниске цене нафте и националне валуте многих земаља су претрпеле пад. Кинески јуан је пао за три одсто у односу на крај прошле седмице, а у Русији је рубља пала на рекордно ниску вредност од 81,55 за евро.

По том питању огласио се руски премијер Дмитриј Медведев, рекавши да је разлог пада рубље у безусловно повезан са падом цене нафте.

„Морам признати да је то најнижа цена нафте у последњих шест година, али и једна од најнижих у последњих 30-40 година. Није најнижа, али веома ниска. Таква ситуација с ценама нафте доводи до слабљења рубље“, рекао је Медведев.

О томе да ли ће цена нафте кренути да се опоравља говорио је и генерални секретар белгијске Нафтне федерације Жан-Луи Низе, међутим он је по том питању крајње песимистичан. Он тврди да цена нафте у средњорочној перспективи неће почети да расте управо због презасићености тржишта, а од чланица Организације земаља-извозница нафте (ОПЕК), како је рекао, још увек нема вести да ће смањити производњу „црног злата“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала