Вучић: Нисам тип који кука и плаче

© Tanjug / Тања ВаличАлександар Вучић, Седница Владе Србије
Александар Вучић, Седница Владе Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић оценио је, у интервјуу који данас објављује бечки дневник „Пресе“, да једна варница може запалити читав регион Западног Балкана.

„Као српски премијер не страхујем од тешких економских реформи, али имам велики страх од регионалне нестабилности. Варница може читав регион запалити“, упозорио је Вучић додајући да му највећу бригу задаје стање у БиХ.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Честитам формирање Заједнице српских општина (видео)

Што се тиче Самита о Западном Балкану у Бечу, Вучић је рекао да је неопходна политичка подршка Немачке, Аустрије и ЕУ како би се осигурала регионална стабилност.

Стабилност могу, уверен је Вучић, подстаћи инфраструктурни пројекти, о чему ће бити речи у Бечу.

„Када изградимо ауто-пут између Ниша и Приштине, или железничку пругу између Сарајева и Београда, Срби и Босанци морају сарађивати, а касније заједно седети у возу. То спаја људе, то је политички и психолошки важно. Инвеститори су добродошли, али нама не треба ваш новац. Ако нам помогнете са студијама изводљивости хвала. Имамо довољно новца да финансирамо пројекте. Смањили смо наш буџетски дефицит испод критеријума Мастрихта и тако створили простора“, реко је Вучић.

Везано за његову иницијативу за помирење у региону са успостављањем заједничког дана сећања на жртве, Вучић је казао да није разочаран што је предлог одбијен у Хрватској, Босни и од стране Косова, рекавши да није превише очекивао, те да је говорио о жртвама, а не кривцима, јер је било недужних жртава на свим странама.

Еди Рама, Мило Ђукановић и Александар Вучић у Бриселу - Sputnik Србија
Вучић и Рама у истом тиму

„Може се разговарати о свему, тако и о агресорима. Али тиме неће бити лакше постићи договор. Ко је био агресор у операцији ’Олуја‘ у Хрватској? Ко је протерао 300.000 Срба из Хрватске?“, упитао је Вучић, додајући да је Србија једина земља која је спремна да разговара о улози злочинаца, због чега је и био на комеморацији у Сребреници.

Вучић истиче да се не ради о правдању политичких маневара, те да онај ко није довољно храбар за економске реформе радије указује на догађаје од пре две деценије.

На констатацију да је у једном тренутку у својој каријери променио правац, он је нагласио да се није радило о „тренутку, већ да је то био процес“.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Немачка највише брине за нас

„Нормално је мењати се када се стари. Ако људи примете да је неко искрен, онда то признају“, нагласио је Вучић истичући да је извучен из контекста његов наводни позив на заштиту генерала Ратка Младића.

Вучић је изразио спремност да са Немачком и Аустријом води разговоре о смештају избеглица, али захтева и подршку ЕУ за савладавање избегличке кризе за Западни Балкан.

Он је нагласио да је Србији потребна већа подршка ЕУ у вези са азилантима.

„Нисам тип који кука и плаче. Ако добијемо подршку — то је добро, а ако не — наставићемо наш рад. Ситуација није лака за нас, али ми се опходимо добро према избеглицама. Успоставили смо прихватни центар у Прешеву, изградићемо један близу Београда и у Суботици“, рекао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала