Расизам мотив убиства новинара у Вирџинији?

© Фото : mashable.comНовинари убијени у директном преносу
Новинари убијени у директном преносу - Sputnik Србија
Пратите нас
Осумњичени за убиство новинарке и сниматеља америчке телевизијске мреже ВДБЈ7 Вестер Фланаган био је искусни телевизијски новинар, који је себе видео као жртву расне дискриминације, што је, како наводе медији, највероватније мотив убиства.

Иако званичници нису утврдили мотив, расна дискриминација играла је кључну улогу у јучерашњем убиству, преноси Ројтерс, позивајући се на поруке Фланингана на друштвеним мрежама и факс који је, како тврди телевизијска мрежа Еј-Би-Си, послао пре пуцњаве.

Фланаган (41), који је био афроамеричког порекла, радио је на телевизији користећи псеудоним Брис Вилијамс, а претходно је отпуштен, мада разлог није познат.

Алисон Паркер, Адам Ворд - Sputnik Србија
Бивши колега убио новинарку и сниматеља, па пуцао у себе (видео)

Он је осумњичен да је јуче током програма уживо пуцао на новинарку, сниматеља и локалну званичницу, а преминуо је синоћ у болници у Вирџинији након што је пуцао у себе током полицијске потере.

Полиција у Вирџинији раније је саопштила да је током потере Фланаган доживео саобраћајну несрећу пошто је аутомобилом склизнуо са пута и да је пронађен са прострелном раном.

У току дана Фланаган је на твитер налогу под својим псеудонимом објавио два снимка на којима се види како настрадалима прилази са леђа и упире пиштољ у њих.

На једном се види пуцњава. „Снимио сам пуцњаву“, написао је он у свом твиту. Овај налог је убрзо укинут, али је имао доста прегледа на друштвеним мрежама.

Он је, такође, оптужио на свом твитер налогу једну од својих жртава да је давала „расистичке изјаве“, а станица „Еј-Би-Си њуз“ наводи да је Фланаган послао и факс два сата пре пуцњаве, у ком пише да се одлучио на такав корак након, како је рекао, расистички мотивисаног убиства девет Афроамериканаца у цркви у Чарлстону у јуну ове године.

Фланаган додаје и да је на послу био жртва расне дискриминације, сексуалног злостављања и малтретирања и описује себе као „људско буре барута“, наводи мрежа.

Он је 2000. године поднео тужбу против станице на Флориди ВРВЦ ТВ, у Талахасију, наводећи да га је продуцент назвао „мајмуном“ и оптуживши супервизора да назива Афроамериканце лењима јер не искоришћавају предности које имају при добијању стипендија за колеџ, али је случај одбачен.

Током 20 година, колико је радио као новинар, Фланаган је извештавао за локалне станице у Сан Француску, као и у државама Џорџији и Тексасу, а кратко је радио и као представник једног корисничког сервиса, наводи се на његовом профилу на Линкдину.

Диплому из новинарства стекао је на јавном универзитету у Сан Франциску 1995. године.

Јучерашња трагедија догодила се у тржном центру у месту Бедфорд у Вирџинији, где су се зачули пуцњи из ватреног оружја, после чега су новинари и њихови саговорници покушали да пронађу заклон од пуцњаве.

Станица ВДБЈ7 известила је да су убијени новинарка Алисон Паркер (24) и камерман Адам Ворд (27), а да је интервјуисана извршна директорка привредне коморе области Смит Маунтин Лејк Вики Гарднер упуцана у леђа и хоспитализована.

Гувернер Вирџиније Тери Маколиф рекао је за радио ВТОП у Вашингтону да није реч о терористичком нападу, већ кривичном делу.

На снимку интервјуа чује се да је испаљено најмање осам метака, преноси АФП и додаје да је камера, након што је пала на земљу, снимила и убицу, који носи пиштољ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала