Русија има право на благо „златног“ воза

© AP PhotoЖелезница
Железница - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти пољског града Валбжиха не искључују могућност да су на његовој територији ловци на благо пронашли оригинални воз из времена Трећег рајха. „Званична информација је да откриће постоји“, саопштили су у градској управи.

Претходно су два човека саопштила да су пронашла железничку композицију која је нестала још у време Другог светског рата. То би могао да буде изгубљени воз који је иначе превозио злато и друге драгоцености из Врлоцлава у Валбжиху. Ловци на благо преко својих адвоката захтевају 10 одсто од вредности свог проналаска као услов да открију координате места на којем су открили воз.

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI Замак Ксјонж, испод кога би, према пољским ловцима на благо, могао да се крије „златни“ воз из времена Трећег рајха.
Замак Ксјонж, испод кога би, према пољским ловцима на благо, могао да се крије „златни“ воз из времена Трећег рајха. - Sputnik Србија
Замак Ксјонж, испод кога би, према пољским ловцима на благо, могао да се крије „златни“ воз из времена Трећег рајха.

Према мишљењу експерата, међутим, ловци на благо у овом случају не могу да рачунају на награду.

„Претпоставимо да се у том возу заиста налази имовина коју су нацисти отели у време Другог светског рата, а њена количина и вредност могу да варирају. Реч је о отетој имовини, о злату и, може бити, уметничким предметима. Али то није благо. Због тога нема правних основа да људи који су пронашли тај воз добију неки материјални стимуланс. То је товар повезан са злочинима нациста. За њега важи другачији правни поредак“, објашњава за Спутњик правник Михаил Јофе.

Клајне је убеђен да се благо Ћилибарске собе налази у Немачкој - Sputnik Србија
Руски археолози не желе да траже благо Ћилибарске собе у Немачкој

Према његовим речима, имовином те врсте могу да располажу само земље-учеснице антихитлеровске коалиције.

„Неспорно, имовина треба да буде описана и доступна земљама-учесницама антихитлеровске коалиције. Представници Русије свакако треба да учествују у утврђивању товара који буде пронађен, ако тај воз буде извучен. У овом случају Пољска је обавезна да укључи међународне експрете како би утврдили о каквом је товару, односно војном трофеју, реч. Ако је та имовина изнета с територије, рецимо, Совјетског Савета, онда тај товар по нормама међународног права треба да буде предат руској страни“, закључио је Јофе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала