Меркелова: Храбре одлуке Приштине, али и Београда

© Sputnik / Влада СрбијеАнгела Меркел и Александар Вучић
Ангела Меркел и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас новинарима да је уверена да ће најновији споразуми у дијалогу са Приштином дати „важан импулс напретку Србије у европским интеграцијама“, а премијер Србије Александар Вучић изразио је наду да ће поглавља бити отворена још у току ове године.

Меркелова и Вучић су то рекли новинарима после сусрета у Берлину, а потом су наставили разговоре.

Канцеларка Меркел је истакла да је најновијим споразумима направљен суштински напредак, чиме је створена ситуација која значајно доприноси миру на Западном Балкану.

„То су храбре одлуке које су донете од стране Приштине, али посебно од стране Београда“, истакла је она на конференцији за штампу поводом састанка са премијером Србије.

„Верујем да ће ти резултати дати важан импулс напретку Србије у ЕУ“, истакла је она.

Ангела Меркел и Алкесандар Вучић - Sputnik Србија
Изненадни позив, Вучић сутра код Меркелове

Канцеларка је изразила задовољство што после кратког времена поново има прилику да разговара са Вучићем, који је, како је додала, допутовао у Берлин да би у Бундестагу, то јест пред Одбором за ЕУ, говорио о резултатима реформи које је предузела његова влада.

Меркелова је подвукла да је Србија суочена са великим изазовом таласом избеглица.

„Србију, иако није чланица ЕУ, а чињеница је да избеглице у ту земљу долазе из једне државе-чланице и потом поново улазе на тло ЕУ, посебно погађа овај проблем“, рекла је Меркелова.

Она је додала да, имајући у виду проблеме Србије, мора пријатељски разговарати са српским премијером о заједничком деловању.

Што се тиче лажних азиланата из региона Западног Балкана, Меркелова је казала да постоји сагласност са Србијом да је она, као земља-кандидат, безбедна држава и да њени грађани немају право на азил, али и да ће се чинити све да младима у Србији буде дата перспектива.

Српски премијер казао је да ће о европским интеграцијама данас говорити у Бундестагу и у Конрад Аденауер фондацији, и да очекује што пре отварање поглавља.

„Ми се надамо да ће поглавља бити отворена још у току ове године. Обавили смо тешке задатке, а обављаћемо их и у будућности“, нагласио је он.

Када је реч о лажним азилантима, Вучић је рекао да је Србија сагласна са програмом немачке канцеларке који је најављен, а који предвиђа смањење финансијске помоћи подносиоцима молби за добијање азила.

С тим у вези је најавио да ће Србија донети закон да они који траже азил, а не добију га јер су лажни азиланти, неће моћи да очекују социјалну помоћ у нашој земљи.

То ће, према његовим речима, драстично смањити број азиланата из Србије.

У вези са избегличком кризом, Вучић је оценио да је то најтеже питање за целу Европу, које није лако ни за Србију.

Он је указао да постоје економске избеглице, а то су лица из Пакистана и Авганистана, и избеглице које беже од рата у Сирији и Ираку, који чине 70 одсто избеглица у Србији. Србија се, како је подвукао, понашала одговорно и европски.

Графит у Београду - Sputnik Србија
И Београд и Приштина спинују договор у Бриселу

Иако није прва земља на чије тло су крочили у Европи, Србија је прва која је регистровала и пружила медицинску помоћ избеглицама, као и медицинску интервенцију онима којима је била потребна.

Србија је, како је нагласио, земља која чека коначан одговор ЕУ.

„За нас то није проблем Немачке, или било које појединачне земље или ЕУ, већ целе Европе. Ми смо спремни да сарађујемо са свим земљама ЕУ и да свој део одговорности понесемо по том питању“, казао је Вучић изразивши уверење да ће Србија као земља пружити озбиљну помоћ ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала