Србија има план за већи прилив избеглица

© AFP 2023 / JOE KLAMARМађарска влада на границе поставила војску како би се зауставиле избеглице
Мађарска влада на границе поставила војску како би се зауставиле избеглице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је направила план реаговања у случају повећаног прилива миграната са проценом потреба, изјавила је данас помоћница комесара за избеглице и миграције Данијела Поповић Роко.
Избеглице у парку код Београдске аутобуске станице - Sputnik Србија
Вештачки подстакнут егзодус избеглица

Рокова је истакла да је обезбеђена хуманитарна помоћ за период све до зиме и да се средства континуирано траже. Такође, очекује се већа и систематска помоћ, имајући у виду да ће криза дуже трајати, не само до краја зиме, него вероватно и дуже.

Србија са међународним организацијама ради тако да њихова помоћ садржи оно што је процењено као неопходно у овом тренутку, рекла је Рокова за Јутарњи програм Радио-телевизије Србије.

Данијела Поповић Роко је оценила да је Србија радом свих надлежних институција успевала да покрије ситуацију стварањем прихватних центара у Прешеву и Кањижи, али да сада долази зима.

Избеглице у Србији - Sputnik Србија
Мађарска је рај после сиријског пакла

Србија је од почетка кризе добијала мању хуманитарну помоћ, која се односила на задовољавање основних животних потреба избеглица. Међутим, након два и по месеца ситуација се променила и због тога је потребно систематски помоћи државним институцијама које се баве овом проблематиком, објаснила је Рокова.

У Србију дневно уђе између 2.000 и 3.000 особа, а према њеним речима, мигранти улазе у земљу углавном из Македоније, али у последње време већи број миграната улази и са територије Бугарске. Већина миграната у Европску унију улази преко мађарске границе, рекла је Рокова.

Због тога одговор на овај проблем мора да буде свеобухватан и да буде испланиран са осталим државама у региону, у зависности од тога како ће се даље развијати ситуација током зиме због затварања границе са Мађарском, нагласила је Рокова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала