Формирана асоцијација албанских општина на југу Србије

Пратите нас
Представници пет политичких странака Албанаца које делују на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе формирали су асоцијацију три општине, преноси Танјуг.
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија
Одговор са југа: ЗАО против ЗСО

Представници пет политичких странака Албанаца које делују на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе данас су на заједничкој седници одборника формирали асоцијацију три општине, а циљ је да Албанци на југу Србије добију иста права као што имају Срби у ЗСО на Косову и Метохији.    

Седници у згради Скупштине општине Прешево, међутим, нису присуствовали одборници из Медвеђе, у којој се сутра одржавају локални избори, а председник је Националног савета Албанаца Јонуз Муслију уверен је да ће се и они ускоро сагласити са том одлуком.

„Не желим то да коментаришем… И они ће се сагласити ускоро са нама јер нико од њих не живи боље од нас“, рекао је Муслију.

Седници на којој је донета одлука о формирању асоцијацији албанских општина нису присуствовали ни одборници две политичке партије Албанаца из општина на југу Србије, док је одлука донета већином гласова од присутних 68 одборника.

Едита Тахири - Sputnik Србија
Тахири: Србија да прихвати заједницу албанских општина

Одлуку су подржали Покрет за демократски прогрес Јонуза Муслијуа, Група грађана коју предводи Рамзи Љатифи, Демократска партија чији је лидер Нагип Арифи, Демократска партија Албанаца коју предводи Рагми Мустафа и Демократска унија долине на чијем је челу Скендер Бестани. На седници се нису појавили одборници Демократске уније Албанаца Рами Зулфијуа и Покрета за демократско деловање Ризе Хаљимија.

Муслију је новинарима након седнице рекао да је циљ асоцијације да Албанцима обезбеди права која су предвиђена за Србе у Заједници српских општина и то права у области полиције, судства, здравства… 

Упитан да ли је оснивање асоцијације у складу са правним системом Србије, Муслију је упитао „зашто не би било“, јер Албанци, додао је, не траже ништа више од онога што имају Срби у ЗСО.

Муслију, међутим, није конкретно одговорио на питање чиме ће се конкретно бавити асоцијација и која ће овлашћења имати, осим што је рекао да ће ускоро бити формиране радне групе које ће радити на доношењу статута.

У општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа од 114 одборника 74 је албанске националности.

Странке које су раније подржале иницијативу председника Националног савета Албанаца о формирању асоцијације имају 41 одборника, а оне које се противе 33.     

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала