Руси ће добијати ракетно гориво, воду и кисеоник из леда на Месецу

© Flickr / davejdoeМесец
Месец - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници тренутно проучавају лед са Месеца, у нади да ће из њега моћи да праве водонично ракетно гориво, воду и кисеоник са Месеца, рекао је за Радио Спутњик Игор Митрофанов, члан Руске академије наука (РАН).

Руски свемирски робот Ленд тренутно проучава оба Месечева пола, на којима се налазе велике резерве леда. Истраживања су показала да има довољно водоника за производњу ракетног горива. Поред тога, према речима научника, из Месечевог леда би се могли добити и вода и кисеоник.

Фабрика за прераду у којој би се лед са Месеца претварао у водонично ракетно гориво, воду и кисеоник, могла би да почне са радом већ 2035. године, рекао је Митрофанов.

„Многи људи, укључујући и мене, сматрају да ће Месец бити нова територија (планета) коју ће људи покорити. А ако је већ то случај, онда је присуство тако значајног ресурса какав је вода од изузетне важности“, изјавио је Митрофанов за Радио Спутњик.

Месец - Sputnik Србија
Русија припрема базу на Месецу

Да би несметано функционисала, Међународној свемирској станици (МСС) потребна је константна испорука воде, кисеоника и горива. Међутим, ако Русија сагради базу на Месецу, космонаути ће већ имати ове неопходне ресурсе, поделио је Митрофанов свој оптимистични став.

До 2018. године, руска извиђачка летелица Луна 25 требало би да се спусти на Месечев јужни пол. Изградња Луне 25 већ је увелико у току, а када буде завршен овај свемирски брод имаће осам камера, које ће користити као помоћ у навигацији и за бележење фотографија. Такође ће имати и бушилицу способну да пробије Месечеву површину.

Репродукција слике „Меко слетање на Месец“ - Sputnik Србија
Русија и Кина граде лунарну станицу?

Након што се 2020-2021. на Месец спусти још један лунарни робот, Русија ће покушати да на Земљу са Месеца донесе комад леда до 2025. Уследиће темељно истраживање, а затим ће група руских космонаута одлетети на Месец до почетка 2030. Затим би, у следећих 5-10 година могла да буде постављена фабрика за производњу ракетног горива, воде и кисеоника, рекао је руски научник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала