Из разговора са Путином, Обамом и Ђинпингом сазнаћу шта нас чека (видео)

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYТомислав Николић
Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да је Србија у протеклих неколико месеци, захваљујући поступању у избегличкој кризи, убрзала раст свог угледа у свету, што се осећа и у контактима које је имао у Њујорку на маргинама годишњег заседања УН.

„Из досадашњих контаката, цео свет је у вези са мигрантском кризом улогу Србије схватио као нешто што се досад није дешавало у свету, као схватање једног народа који је то искуство прошао, као највиши вид хуманизма и односа према онима који су у патњи“, рекао је Николић за Танјуг и РТС у Њујорку где учествује на јубиларном, 70. заседању Генералне скупштине УН.

Председник Србије, који ће говорити у оквиру Генералне дебате, као и на скупу о одрживом развоју, већ је имао више сусрета са светским лидерима.

„У разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел сагласили смо се да Србија није начинила ниједну грешку, посебно у односима са Хрватском, која је, не знам из ког разлога, бесмисленим потезом покушала да поквари односе са Србијом, али у томе није успела“, истакао је Николић.

Како је оценио, српски народ треба да буде поносан на свој осећај и жељу да подели „тугу и муку“ са онима који тренутно више пате од њега.

„И то се овде осећа на сваком кораку, осетио сам то и у Ватикану и на другим местима. Србија је у последњих неколико месеци само убрзала раст свог угледа у свету и признајем да сам поносан због тога“, поручио је председник Николић.

Председник Србије Томислав Николић са немачком канцеларком Ангелом Меркел током сусрета у Београду - Sputnik Србија
Србија реаговала одмерено у конфликту са Хрватском

Он је, такође, рекао да су, поред говора који председник сваке државе-чланице одржи у УН, вечере које приређују председник САД, ЕУ или немачка канцеларка, прилика да се на једном месту за неколико дана сретне што више људи. „То је прилика која се пружа једном годишње“.

„Занимљиви ће бити разговори које ћу имати са председницима САД, Русије и Кине, зато што из њих увек извучем поуку, схватим шта нас чека и на шта да се припремимо“, рекао је Николић.

Николић је најавио да ће у УН говорити и о томе да је потребна реформа светске организације.

„Изменила се и геополитичка слика света, многе државе с правом очекују да буду или сталне чланице Савета безбедности или да се њихов глас вреднује као и глас других. Реформа, одрживи развој УН, био би да велике силе више не доминирају, него да то буде организација у којој би свако имао своја права, заштиту и обавезе“, рекао је председник Србије.

Како је додао, судећи према контактима које је овде већ имао, многи су спремни да о томе говоре отворено и да поставе питање да ли је функција УН остварена у мери у којој је била замишљена и да ли су промене, које су се догодиле, донеле неопходну стабилност и ослонац малим државама.

Николић је рекао и да Србија подржава сваку идеју која би помогла да се, ако не искорени, а оно бар преполови сиромаштво и да се дефинишу циљеви до 2030. године и уопште. „Много тога се променило и ништа не личи на 1945. годину када су УН основане“, рекао је Николић, додавши да се нада да ће велике силе схватити да свет и одрживи развој нису намењени само онима који су се већ развили.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала