Срби и Руси — ланац који се не може покидати

© Sputnik / Богдан ПантићМеђународни форум „Срби и Руси заједно кроз векове“
Међународни форум „Срби и Руси заједно кроз векове“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Односи Србије и Русије утемељени су вековном сарадњом, али треба радити на њиховом даљем продубљивању, заједничка је порука говорника на Међународном форуму „Срби и Руси заједно кроз векове“, одржаном у Руском дому у Београду у организацији Српског сабора Заветници.

Форум је отворио аташе за политичка питања Амбасаде Руске Федерације у Београду Игор Фиљук.

Портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић истакла је да је Русија једина светска сила и једина империја која никада није нападала, бомбардовала или окупирала српске земље кроз векове ратова и битака, страдања и борбе.

„Данашња конференција је подсећање и порука да је однос Срба и Руса ланац који се никад не може покидати“, истакла је Ђурђевићева.

Један од говорника Никита Чернишенко, студент историје на Државном универзитету Ломоносов у Москви, истакао је, између осталог, и да је Цар Николај II Романов управо због Србије ушао у Први светски рат.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Русија никада не би ништа тражила од Србије

„Русија је у том рату на јужним фронтовима изгубила два милиона војника, и није чудно да се највеће руско гробље ван Русије налази управо на Новом гробљу у Београду“, рекао је Чернишенко.

Он је подсетио и на генерала Михаила Милорадовића, руског официра, пореклом из Херцеговине, који се више пута истакао у ратовима против Наполеона, као и против Турака, као пример појединаца који су повезивали два народа кроз историју.

Да постоји велики простор за даљи развој сарадње двеју држава и двају народа истакао је Андреј Шљаховски, такође студент историје на Државном универзитету Ломоносов у Москви.

„Жао ми је што морам да истакнем чињеницу, поготово сада када се налазим у Руском дому у Београду, да у Русији не постоји српски културни центар у ком би руски грађани могли боље да се упознају са Србијом. Надам се да ће такав центар бити отворен и да ће он допринети даљем развоју наших односа“, закључио је на крају скупа Шљаховски.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала