Неизговорена клетва Мире Марковић

© Фото : Медија центар БеоградРатко Дмитровић, Момир Булатовић и Зденко Томановић на промоцији књиге Мирјане Марковић
Ратко Дмитровић, Момир Булатовић и Зденко Томановић на промоцији књиге Мирјане Марковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Супруга бившег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића, Мирјана Марковић обратила се данас јавности у Србији први пут после више од деценије, изјавом снимљеном специјално за промоцију њене последње књиге „Било је то овако“ објављене у издању компаније „Новости“.

„Моја књига је биографија времена у коме су се нашле моја земља и моја породица. Ја сам о том времену писала док је трајало“, поручила је Мирјана Марковић у изјави снимљеној у Москви.

11. марта 2006. умро Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ у притвору Хашког трибубала - Sputnik Србија
Годишњица смрти Слободана Милошевића: Између Бога и глоговог коца

Према речима Ратка Дмитровића, директора компаније „Новости“ која је издала књигу, идеја је била да се Мира Марковић директно телефонски укључи и поздрави публику на промоцији, али је то из техничких разлога било неизводљиво, па је емитовано унапред снимљено њено обраћање.

„Пропустила сам да на крају књиге напишем једну реченицу које сам се сетила касније. То је једна Сартрова реченица и она гласи: Да ли су мртви пали узалуд? Ако свет треба да остане какав јесте — онда јесу. А ја ипак додајем — можда неће остати исти, можда ће бити бољи, такав исход произилази из природе хомо сапиенса. Природа хомо сапиенса је ослонац сваког, и мог, оптимизма. И поздравите Србију“, закључила је Марковићева своје обраћање, пропраћено аплаузом присутних.

Бивши председник Црне Горе и премијер СРЈ Момир Булатовић рекао је да су Милошевић и Мира Марковић били митски пар, а сећања Мире Марковић изнесена у књизи назвао је благословом. Булатовић је рекао да је неправда која је нанесена породици Слободана Милошевића, а посебно после његове смрти, потпуно незаконита и испод било којег „нивоа морала и части и апсолутно и сурово је непотребна“. Она траје и до дана данашњег, додао је Булатовић.

Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница и Млађан Динкић - Sputnik Србија
Годишњица 5. октобра: 15 година које су појеле Србију

„Волео бих да ову књигу прочитају и поменута господа председници, иако сам сигуран да они то неће урадити. Не само зато да би се обавестили како је све то било. Независно од тога и броја читалаца, ова књига лансира неизговорену клетву која ће обележити остатак живота многих, а посебно оних који су сматрали да се зарад очувања свог положаја и привилегија може лоптати туђом главом. Ваља напоменути да Мира Марковић никога не мрзи и да је свима опростила“, рекао је Булатовић.

Адвокат Зденко Томановић који је, како је рекао, једини видео мртвог Милошевића у Хагу, оценио је да је однос државе према бившем председнику док је био у Хашком трибуналу био понижавајући. Кад је реч о процесима који су против њега вођени пред домаћим правосуђем, са аспекта права — ту није било никаквих кривичних дела, сматра Томановић.

На промоцији се чуо и предлог да се од профита од књиге на згради, где су током седамдесетих живели Милошевић и Марковићева, подигне спомен-плоча, али га је Дмитровић одбио уз образложење да компанија „слабо стоји са парама“.

Дмитровић је рекао и да је хонорар Мире Марковић „у складу са европским стандардима“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала