Оливер Стоун: Желим успех руској војсци у Сирији

© AP Photo / Ng Han GuanРежисер Оливер Стоун
Режисер Оливер Стоун - Sputnik Србија
Пратите нас
Светски признати режисер Оливер Стоун, познат по документарним и играним филмовима о политици САД, изјавио је да се нада да ће руске војне снаге остварити успех у операцијама у Сирији.

Он је у интервјуу за шпански лист „Мундо“ рекао да сматра да је добро што је руски председник Владимир Путин кренуо у акцију. „Надам се да ће победити“, рекао је Стоун.

Руски ваздушни напади у Сирији - Sputnik Србија
Министарство одбране РФ: Паника у редовима ИД (видео)

Према његовим речима, САД наставља да спроводи политику смене режима у Сирији поредећи председника Башара ел Асада са Хитлером. Према Стоуну, колико год жесток био Асад, он није ништа гори него на пример Садам Хусеин, који је првенствено био пријатељ САД пре него што је пао њихову у немилост.

Стоун сматра и да су оба мандата Барака Обаме изгледала као наставак политике Џорџа Буша Млађег, поготову када је реч о дестабилизацији земаља као што су Ирак, Сирија, Судан, Либија, Сомалија и Иран. Према Стоуну, главни кривац за стварање Исламске државе је управо САД и то као резултат рата у Ираку.

„Ми смо дестабилизовали цео регион и сада за тај хаос кривимо ИД који су се претворили у прави калифат“, каже Стоун и додаје да је ’кривица на нама (Американцима), с обзиром на то да смо се претворили у империју хаоса‘“.

Ситуација у Сирији - Sputnik Србија
Сиријска војска наставља офанзиву

Режисер, који тренутно снима документарни филм о дешавањима у Украјини, сматра и да се хладни рат никада није завршио. После одласка Горбачова, ни Џорџ Буш ни Бил Клинтон се нису одрекли америчког милитаризма и наставили су да јачају своје присуство у Европи и то ширењем НАТО-а.

Стоун каже и да Запад не узима у обзир тачку гледишта Русије. „Путин брани геостратешке интересе Русије упркос напорима САД и Европе да рашире свој утицај на Истоку“, закључује режисер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала