Ирак разматра да затражи подршку од Русије за ваздушне нападе

© Sputnik / А. Савин / Уђи у базу фотографијаБагдад, престоница Ирака
Багдад, престоница Ирака - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламент Ирака планира да до краја месеца гласа о обраћању за подршку Ваздушно-космичких снага Русије у борби са Исламском државом, изјавио је за Спутњик бивши саветник за питања националне безбедности и посланик шиитске коалиције „Држава закона“ Мувафак ел Рубаи.
Ловци-бомбардери Су-25 - Sputnik Србија
И Ирак ускоро тражи руску војну интервенцију

„Датум гласања биће овог месеца“, саопштио је саговорник агенције.

Раније је заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов изјавио да се Ирак за сада није обраћао Русији за пружање војне помоћи, као што је то учинила Сирија. У случају добијања захтева у писаној форми оно ће бити размотрено, навео је он.

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је новинарима да Москва није добила захтев од Багдада за извођење операције Војно-космичких снага Русије против Исламске државе у Ираку. Прес-секретар је нагласио да постоје два параметра која легитимишу сличне акције: обраћање легитимног руководства земље и резолуција Савета безбедности УН.

Говорећи о операцији у Сирији, Песков је навео да „је Русија једина земља која ради у складу са једним од ових параметара које легитимишу ове акције са тачке гледишта међународног права“.

Ирачки премијер Хајдер ел Абади је раније изјавио француској телевизији Франс 24 да поздравља руску ваздушну операцију у Ираку.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала