Британци пре 60 година предвидели руску интервенцију у Сирији

© Flickr / Berit WatkinВестминстерска палата у Лондону, поред Темзе, седиште је Парламента Уједињеног Краљевства Велике Британије
Вестминстерска палата у Лондону, поред Темзе, седиште је Парламента Уједињеног Краљевства Велике Британије - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска обавештајна служба је још пре 60 година предвидела војно мешање СССР-а у Сирији као одговор на покушаје Запада да смени власт у Дамаску, пише лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на документа специјалних служби са којих је 23. октобра скинут вео тајне.
Билборд Башара Асада у Дамаску - Sputnik Србија
Велика Британија: Асад изгубио контролу над својим народом

Извештај специјалних служби Велике Британије објављен је на сајту националног архива. Он представља извештај који је састављен у септембру 1957. године и намењен је био премијеру Уједињеног Краљевства Херолду Макмилану.

„(Москва) ће бити у обавези да размотри свргавање сиријског режима као свој озбиљан неуспех на Блиском истоку… Очекује се тврда и одлучна реакција (Совјета)“, цитира лист запис специјалне службе. У извештају се каже да ће СССР покушати да спаси сиријски режим употребом авијације. Наводи се да, упознавши се са извештајем, Макмилан је санкционисао његово разматрање само у најужем владином кругу. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала