Трансатлантско партнерство еколошка претња за Европу

© AP Photo / Virginia MayoЗаставе ЕУ и САД на пуном Месецу
Заставе ЕУ и САД на пуном Месецу - Sputnik Србија
Пратите нас
У случају закључивања споразума о Трансатлантском трговинско-инвестиционом партнерству биће створена зона слободне трговине између САД и ЕУ. Британска организација „Глобал џастис нау“ у сматра да ће споразум снизити стандарде безбедности у Европи, због чега би европске земље могао да запљусне талас еколошки штетних и за човека опасних производа.

Нова рунда преговора о овом Трансатлантском трговинско-инвестиционом партнерству одржана је од 19. до 23. октобра у Мајамију. 

Критика на рачун Трансатлантског трговинско-инвестиционог партнерства све је већа. Према подацима новог извештаја, споразум ће довести до снижавања стандарда безбедности у земљама ЕУ.

Такозвани супермесец иза врха Вашингтоновог споменика током помрачења месеца (27. септембар 2015). - Sputnik Србија
Амерички трговински споразуми су убиствени

Кључна тачка споразума, „сарадња у сфери регулације“, звучи безазлено, али заправо значи да ће корпорацијама бити дозвољено да раде све што зажеле. Компаније ће моћи да учествују у састављању правила и, ако било која од њих није задовољна резултатом, моћи ће да утиче на промену правила у своју корист.

Британска организација „Глобал џастис нау“ страхује да ће споразум са САД успорити усвајање правила у сфери безбедности, што може да донесе талас еколошки штетних производа у Европу. 

„У САД се практикује много онога што је у Европској унији забрањено. Преговори о Трансатлантском трговинско-инвестиционом партнерству воде се у тајности, због чега нам нису познати његови услови. Ипак, на основу искуства од претходних трговинских споразума и вођења бизниса с обе стране Атлантика можемо да претпоставимо шта се може очекивати од овог партнерства. Не верујемо да ће наше претпоставке бити разматране, али овај споразум нас веома забрињава и одлучни смо да спречимо његово закључивање“, изјавио је активиста организације Гај Тејлор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала