Слабост САД: Нови играчи, нови светски поредак

© AP Photo / Gerald HerbertАмеричка застава
Америчка застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Тренутна слабост САД не значи да је америчкој хегемонији дошао крај. САД ће и у наредним деценијама и даље остати светска суперсила, било да је реч о економији, војсци или о политици.

Међутим, Америка више нема апсолутну моћ и више не игра толико утицајну улогу у светској арени, пише утексту који је објавио сириjски лист „Тишрин“ а преноси интернет портал „Шта они кажу о САД“.

Америчке заставе - Sputnik Србија
САД неће моћи да сачувају војну надмоћ

Посткримска Русија направила је озбиљан корак ка урушавању униполарног система. Сирија ће ући у историју као територија на којој је дошло до велике промене глобалног система. У том смислу, Сирија ће имати исти историјски значај као што имају Кореја или Југославија.

Корејски рат који се водио од 1950. до 1953. године био је преломна тачка. Уместо антифашистичке коалиције настао је биполарни свет, подељен Хладним ратом, као и ратовима у Вијетнаму, Куби и на Блиском истоку.

Током југословенске кризе 90-их, поново је дошло до стварања униполарног света и глобалне доминације САД, што је између осталог проузроковало и приближавање НАТО-а руским границама.

Поље под маком у Авганистану - Sputnik Србија
Русија и Авганистан откривају амерички политички банкрот

Ситуација у Сирији ствара још један историјски преседан. Али треба рећи да постоји огромна разлика између сиријске кризе са једне стране и корејског рата и збивања у бившој Југославији са друге стране.

Народи Кореје и Југославије су постали жртве светских велесила. Сирија, за разлику од горепоменутих земаља, преживела је. Захваљујући поверењу грађана, опстале су све државне институције, између осталог и војска, која је најбитнија за време рата. Стога, Сирија би могла да одигра кључну улогу у проучавању последица пада старог система и стварању новог система на Блиском истоку.

Сирија постаје земља од стратешког значаја, јер  се у њој ствара алтернативни светски поредак, чије су успостављање започели Владимир Путин и Башар ел Асад. У том смислу, борба Сирије ће бити цена коју она треба да плати зарад дугорочне и стратешке победе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала