Америчка коалиција поново бомбардује Сирију

© REUTERS / U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch/HandoutАмерички Ф-15 ловац у ваздушним нападима на Сирију и Ирак
Амерички Ф-15 ловац у ваздушним нападима на Сирију и Ирак - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка и савезници су први пут после 10 дана извели неколико ваздушних удара у Сирији, док је темпо бомбардовања у Ираку остао исти, сведочи дневни извештај Централне команде Оружаних снага САД.
Турски ловац Ф-16 - Sputnik Србија
Америка већ десет дана не бомбардује Сирију

У петак је било изведено седам ваздушних удара на позиције терористичке организације Исламска држава у Сирији, укључујући градове Дајр ел Заур и Ел Рака, „престоници“ територије коју су терористи прогласили калифатом, као и борбене позиције, тактичке јединице ИД, центар за прикупљање сирове нафте, дизалице и нафтне пумпе. Ово је први пут од 22. октобра да је коалиција извела неколико удара у Сирији.

Притом, темпо бомбардовања у Ираку остао је исти — јуче је изведено 14 ваздушних удара, што одговара недељном просеку. Амерички војници су поднели извештај о уништењу јединица ИД, њихових борбених позиција, складишта оружја, једног командног и прелазног пункта, као и два бункера.

Стејт департмент је саопштио да ће Америка издвојити додатних 100 милиона за помоћ сиријској опозицији.

Подсетимо, САД су од 2012. године помогле сиријску опозицију са пола милијарде долара. Стејт департмант је навео да ће новац бити потрошен у мирнодопске сврхе, као што је помоћ локалној самоуправи и обнову школе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала