Грци траже рушење „капије Европе" за избеглице

© AP Photo / Marko DrobnjakovićИзбеглице из Сирије на грчком острву Лезбос.
Избеглице из Сирије на грчком острву Лезбос. - Sputnik Србија
Пратите нас
Демонстранти су се данас сукобили са грчком полицијом која чува ограду на граници на северу Грчке и Турске након серије несрећа на мору у којима су погинуле на десетине миграната.

Око 500 антивладиних демонстраната који су допутовали из Атине и неколико других градова северне Грчке учествовало је у сукобу у близини границе након чарки са кордоном полиције који је блокирао прилаз огради дуж границе, пренео је АП.

За сада нема информација да је неко повређен или ухапшен.

Избеглице снимљене у близини хрватског села Бабска, после изласка из Србије - Sputnik Србија
Избеглице ће ићи куда Меркелова каже

Демонстранти захтевају да Грчка сруши ограду и дозволи избеглицама да пређу копненим путем уместо што ризикују да изгубе живот прелазећи море у покушају да стигну до Европе.

Неки од демонстраната, махом млади, бацали су каменице на полицију која је узвратила сузавцем.

Грчка влада каже да не може да уклони ограду из "практичних разлога" и позива и друге земље ЕУ да убрзају упућивање додатне подршке обећане за операције спасавања и потраге у источном Егејском мору, преноси АП.

Више од 60 људи, од тога су половина била деца, изгубило је живот у протекла четири дана у покушају да од обала Турске стигну до Лезбоса и других грчких острва, подсетио је АП.

Званичник Лучке управе Лезбоса Антониос Софиаделис упозорио је да ће се број фаталних несрећа на мору повећати пошто се време погоршава а шверцери који превозе мигранте користе све више чамце и пловила који су само за отпад.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала