Са Србима није било разговора о слању споразума пред Уставни суд

© Фото : Youtube/RTK (screenshot)Бранимир Стојановић
Бранимир Стојановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић изјавио је данас да нико са представницима Срба није разговарао о слању Споразума о Заједници српских општина пред Уставни суд.

„Надам се да ће Брисел притиснути Приштину, која се не придржава договора“, рекао је Стојановић за Радио-телевизију Србије.

Каубој Дивљи запад - Sputnik Србија
Дивљ(и)а Запад на Косову

Стојановић је додао да се нико из косовске владе није консултовао са представницима Срба пре доношења одлуке да се Споразум о ЗСО шаље на оцену уставности.

„Изнели смо јасно шта мислимо о томе и тај начин одлучивања је неприхватљив. Ово је нови моменат, довешће до новог пролонгирања и кашњења са применом онога што је важно. Негативно ће утицати на све што се догађа“, нагласио је Стојановић.

Како је рекао, представници Срба су у косовску владу ушли због формирања ЗСО и због нормализације односа Београда и Приштине.

„Ако тога не буде, поставља се питање има ли смисла учествовати у влади“, напомиње заменик косовског премијера.

Према његовим речима, из косовских институција стизале су информације да неће бити негативне оцене Уставног суда, али је, како каже, лоша и сама намера да се споразум однесе пред Суд.

„Верујем да Суд неће донети одлуке које ће бити у супротности за споразумима. У супротном ће све бити обесмишљено и све ово што се догађа ће бити озбиљна претња за Србе“, истакао је Стојановић.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић - Sputnik Србија
Шта је српски план Б

Заменик косовског премијера рекао је да су Срби на Космету уплашени и да овај поступак виде као дестабилизацију и претњу безбедности.

„Свака нестабилност се обијала преко наших леђа. Таман смо кренули у добром правцу, потписани су споразуми који су решавали наша питања, дешавале се врло добре ствари. Сада се са кашњењем имплементације питају шта ће да се деси“, указује Стојановић.

Према његовом мишљењу, улога ЕУ као медијатора у разговорима Београда и Приштине, веома је важна у тој ситуацији.

„Надам се да ће да притисну страну која се не придржава имплементације, што је свакако Приштина. И надам се да ћемо наставити да идемо добрим корацима“, закључио је Стојановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала