САД шири сарадњу са земљама централне Азије

© REUTERS / Sergio PerezДржавни секретар САД Џон Кери
Државни секретар САД Џон Кери - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти САД договориле су се са представницима пет земаља централне Азије о дубљој сарадњи која ће се тицати борбе против трафикинга, трговине наркотицима, а договорено је да ће све земље пружити подршку како би се у Авганистану обезбедила безбедност и стабилност, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.

Он се са представницима Узбекистана, Казахстана, Киргистсана, Таџикистана и Туркемнистана састао у оквиру своје официјелне турнеје по земљама централне Азије.

Заставе САД и ЕУ - Sputnik Србија
САД и Европа све више полажу наде у Русију

„Ми ћемо потписати заједничку декларацију која ће дефинисати дубљу сарадњу по многим питањима, укључујући трговину људима, трговину наркотицима и подршку безбедности и стабилности у Авганистану“, рекао је Кери.

Према саопштењу Министарства спољних послова Узбекистана, председник те земље Ислам Каримов је одобрио формирање новог формата сарадње „С5+1“ који ће омогућити регуларни политички дијалог између министарстава спољних послова шест земаља, које ће заступати заједнички интерес.

Кери је са представницима пет централноазијских земаља мимо политичких тема разговарао и о могућностима шире економске и културне сарадње, као и о другим међународним и регионалним питањима.

Амерички државни секретар је по први пут за време свог мандата посетио ових пет централноазијских земаља, где се састао са председницима и министрима спољних послова Узбекистана, Казахстана, Киргистсана, Таџикистана и Туркемнистана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала