Светска банка: Резултат Србије бољи од очекиваног

© Tanjug / Раде ПрелићКори Удовички и Томас Верхеијен
Кори Удовички и Томас Верхеијен - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен изјавио је данас да реформе у Србији дају резултате боље од очекиваних, а приметан је раст запослености упркос смањењу броја радника у јавном сектору, али да амбиција Србије на дужи рок треба да буде и већа.

Верхеијен је на Регионалном инвестиционом самиту „НИН Фокуса“ рекао да је то последица већег извоза и инвестиција.

„Задовољни смо оним што је постигнуто. Резултати су бољи од очекиваних, али морамо бити још амбициознији“, рекао је Верхеијен и додао да и сам премијер Александар Вучић наглашава амбиције на том пољу.

Светска банка - Sputnik Србија
Србија и Русија „узлетеле“ на рејтинг листи Светске банке

Треба да се иде у правцу да БДП Србије расте четири одсто годишње, поручио је и додао да је то дугорочни циљ.

„Потребно је да видимо шта је још неопходно да би Србија достигла ниво ЕУ. Ако ће Србија да се креће правим путем и повећава БДП, слично државама ЕУ, раст мора бити већи од 1,5-2 одсто. Раст мора доћи до 4-4,5 одсто, јер једино тако ће Србија моћи да се приближи ЕУ и да буде равноправна чланицама“, рекао је он.

Србија не само да треба да ради на фискалној реформи, већ је неопходно сагледати и главне проблеме због којих се земља и нашла у тој ситуацији.

„Сматрамо да треба најпре решити проблеме који су наслеђени када су у питању комерцијалне и државне институције. Током протекле две године смо на томе инсистирали, али то треба даље понављати“, истакао је Верхеијен.

Новац - динари - Sputnik Србија
Светска банка против повећања плата и пензија

Пословна атмосфера је, како је рекао, била таква да се вршио буџетски притисак на владу од фирми попут „Путева Србије“, ЕПС-а.

„Влада је направила озбиљне кораке у том процесу да реши проблеме, посебно за 144 фирме које су у реструктуирању последњих 15 година“, навео је он додајући да је у тој области влада урадила више него што је Светска банка очекивала.

„Говоримо о великом броју затворених фирми, што је био тежак корак. Али српски политичари су показали спремност на реформе, а грађани су схватили да је то потребно“, рекао је Верхеијен.

Оловка и папир - Sputnik Србија
ММФ никада не долази сам

Говорећи о 17 стратешких фирми за које су продужени рокови приватизације, он је рекао да је та институција схватила да се процес дешава.

„Постоји још озбиљних проблема, ’Галеника‘ и ’Петрохеија‘, за које је потребно наћи решења. Надамо се да ће то бити урађено у првој половини 2016.“, оценио је Верхеијен.

Други део зачарног круга у којем се нашла Србија 2013, додао је он, био је буџетски дефицит и изложеност фирми попут „Србијагаса“, ЕПС-а, ЈАТ-а, „Путева Србије“.

„Тај проблем се сада решава, имамо више оптимизма да ће проблем бити решен“, рекао је Верхеијен.

Шеф Светске банке у Србији је поручио да, иако су за сада постигнути добри резултати, постоји много тога да се уради на дуже стазе да би се ситуација довела на ниво који је потребан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала