Историјски сусрет кинеског и тајванског лидера

© AP Photo / Wong Maye-EТајвански и кинески председници Ма Јинг-јеоу и Си Ðинпинг
Тајвански и кинески председници Ма Јинг-јеоу и Си Ðинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Тајвана и Кине Ма Јинг-јеоу и Си Ђинпинг почели су данас у Сингапуру први састанак председника тих држава у историји, а сусрет је праћен протестима и покушајима демонстраната да упадну у Парламент Тајвана.

Њих 27 је ухапшено на аеродрому, када је председник Ма Јинг-јеоу кренуо на самит у Сингапуру. Демонстранти су претходно најавили да ће се окупити испред председничке канцеларије док самит буде у току.

Почасна гарда кинеске Народноослободилачке армије - Sputnik Србија
Коме смета прослава победе над фашистичким Јапаном?

Разговори високих званичника биће фокусирани на односе Кине и Тајвана, који су прилично затегнути.

Кина тврди да има суверенитет над Тајваном од 1949. године, када је националистичка влада побегла на острво, након што су је поразили комунисти.

Разговори су уследили пред председничке и парламентарне изборе на Тајвану, на којима је фаворит Демократска прогресивна партија, која се залеже за независност, што Кина жели да избегне, навео је Ројтерс.

Према неким извештајима троје чланова Антикинеске тајванске уније солидарности виђено је у пратњи полиције, али није јасно да ли су ухапшени, преноси АФП.

Током ноћи око 100 демонстраната је покушало да упадне у добро чуване зграде Парламента, носећи транспарент „Независан Тајван“, али су заустављени од стране полиције.

Односи Кине и Тајвана су се поправили од када је председник Ма Јинг-јеоу преузео власт 2008. године.

Кинеске власти тврде да је Тајван део њене територије и прете да ће се сваком потезу који промовише потпуну независност острва супротставити и војном силом.

Тајвански званичник Чен Ји Хсин је изјавио да председник Ма Јинг-јеоу промовише мир у Тајвану и одржавање статуса кво.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала