Амерички авион од 115 милиона долара пао на тесту

Пратите нас
Најновији амерички авион АС-130Ј „гострајдер“ биће отписан јер није прошао тестирање: током пробног летења он се преврнуо. Авион је током лета нагло изгубио висину, али су пилоти успели да га врате у првобитан положај и да се успешно приземље.

Летелица вредна 115 милиона долара више се никада неће винути у ваздух. То није први авион компаније „Локхед Мартин“ са озбиљним недостацима, створен на основу застареле конструкције. 

После испитивања новог авиона Ратног ваздухопловства САД донета је одлука да се ова летелица отпише, саопштила је комисија за истрагу узрока хаварије. 

Стратешки бомбардер ТУ-95 - Sputnik Србија
Крстареће ракете Икс–101 — нове канџе руског „медведа“ (видео)

Током испитивања авион је нагло изгубио висину, изводећи маневре средњег степена ризика на 4,5 километра над Мексичким заливом. Летелица се спустила на 1,5 километар, након чега је дошла у хоризонталан положај. Посада није страдала, али „гострајдер“ није прошао тест. 

Модел АС–130Ј произвела је компанија „Локхед Мартин“. Његове основне функције су подршка копненим снагама и испорука робе. Његова цена је 115 милиона долара. 

Иако ову модификацију представљају као потпуно нову, у њеној основи је Си–130 „херкулес“ који је свој први лет извео још 1955. године. Бивши амерички пилот, пуковник у пензији Султан Махмуд Хали, сматра да је авион технички застарео. 

„То је стара технологија. Неопходно је пажљивије спровести научно–истраживачки и конструкторски посао. Највећи део испитивања требало је водити на земљи, како се не би ризиковали животи људи. У почетку сам мислио да ће цео програм затворити, али сада је јасно да се то неће десити. Не допада им се да одустају од пројеката у које су уложени велика снага и средства“, рекао је Хали. 

Ловац Су-35 - Sputnik Србија
Вишенаменски ловац Су-35

То није прва америчка летелица која је заснована на старој технологији и која је доживела фијаско, без обзира на стотине милиона долара који су потрошени за модернизацију. 

Најупечатљивији пример је ловац Ф–35 који је такође израдио „Локхед Мартин“. Потпуковник америчке војске у пензији Карен Квјатковски сматра да је обнављање старих модела јалов посао. 

„Превише новца трошимо на разну војну технику и овај авион није изузетак. Узимамо веома стари модел С–130 и покушавамо да га дотерамо, да га учинимо интересантнијим. И погодите какав је резултат? Не баш успешан. Одличан пример за то је Ф–35. Он је заснован на претходним моделима ловаца. Овај авион не функционише како треба, а његова цена се показала много већом него што се претпостављало. То је веома скуп ловац који ничему не служи и који има озбиљне недостатке“, рекао је Квјатковски. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала