Николић Обами: Време је да САД погледају и на Србију

© Tanjug / PRES SLUZBA PREDSEDNISTVAПредседник Србије Томислав Николић и председник САД, Барак Обама
Председник Србије Томислав Николић и  председник САД, Барак Обама - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас, на маргинама глобалног климатског самита у Паризу, са председником Сједињених Америчких Држава Бараком Обамом, с којим се сагласио да је Србија на добром путу.

Николић, који је у изјави Танјугу објаснио да је имао мало времена за разговор са председником САД, истакао је да је америчком председнику поручио да је време да та држава покаже јасан сигнал да Србију види „макар једнако онако као што види Косово, јер је очигледно да је Косово на неки начин фаворизовано“.

Председник Србије је навео да је Обами рекао и да је убеђен како је Србија на добром путу, с чим се, како је истакао, сагласио амерички председник.

Николић је рекао да су САД партнер Србије, али да у очима грађана то пријатељство бива угрожено тиме што, како је казао, када треба нешто да се спроведе против Србије, та држава ту тешку улогу преузима на себе да преломи.

Председник Србије каже да је са колегом из САД покушао да разговара и о својој будућој посети, али су га у томе омели лидери осталих држава.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Планету сачувати од екстремиста и климатских промена

„Покушали смо да разговарамо о мојој посети САД, али то је већ био читав стампедо председника осталих држава који су схватили да са Обамом може и да се разговара. Улетели су. Нису ни они разговарали, а прекинуо сам и ја и тако је то прошло“, рекао је Николић.

Председник Николић позвао је данас у свом обраћању лидере свих земаља да сачувају нашу планету, како од климатских промена, тако и од глобалне опасности — тероризма и екстремизма.

Гласање у Унеску данас бих чекао с више оптимизма

Николић је изјавио, после разговора с многим светским лидерима, да би гласање о чланству Косова у Унеску сада чекао с више оптимизма него почетком новембра, када је тај предлог одбијен.

„Мислим да бих данас са много више оптимизма очекивао то гласање, него онако када смо морали на брзину да радимо. Данас је у свету јасно да то није био добар потез. И многи који су у томе учествовали чак су и у својим државама изгубили позицију, и о томе се овде у Паризу отворено прича“, рекао је Николић.

Он је напоменуо да је захвалио свима који су рекли „не“ чланству Косова у Унеску, да је разговарао са онима који су се уздржали од гласања, па чак и представницима држава које су отворено признали независност Косова, подржавали њено чланство у тој међународној организацији и „притискали остале“ да гласају с тим циљем.

Николић је додао да је разговарао и са лидерима држава с којима Влада Србије остварује успешну економску сарадњу и из чији држава покушава да привуче инвеститоре.

„Разговарао сам са председницима држава које очигледно желе да помогну Србији да стане на ноге, пошто је Србија то очигледно и заслужила“, рекао је председник Николић.

Он је додао и да је Србија заслужила и отварање два поглавља следећег месеца што би, како је оценио, био знак не само да Србија иде добрим путем, већ и знак добре воље према Влади Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала