Николић: Планету сачувати од екстремиста и климатских промена

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Србије Томислав Николић
Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ужасан терор који је недавно прохујао Паризом, тај екстремизам и сејач смрти, представљају једну од највећих претњи свим државама света и зато то захтева глобалан одговор као и климатске промене о чему ћемо данас овде разговарати, поручио је данас председник Србије Томислав Николић на Конференцији оквирне конвенције УН о климатским променама.

„Србија је доживела ту страшну несрећу као нешто што је и њу снашло. Страдали су и наши држављани. Нажалост, ова пошаст се последњих недеља јављала и на Синају, у Бејруту, Бамаку, и другим местима“, рекао је Николић.

Море - Sputnik Србија
Да ли смо близу еколошке катастрофе

То, казао је српски председник, захтева глобални одговор, рекао је Николић захваливши домаћину што је упркос свим тешкоћама које су их снашле, омогућио да се Конференција одржи.

„Победио је живот, слобода, да идеја сејања страха никада неће успети“, рекао је Николић истакавши да је зато важно да бринемо о нашој заједничкој и недељивој планети, нашој јединој кући и да је сачувамо од сваке претње — и од екстремиста, али и од глобалних климатских промена.

Оне нису само питање нашег опстанка и будућности, ми те промене живимо и у овом дану. Оне су део наше садашњости, наше стварности“, рекао је председник Србије.

Како је навео, Србија пружа пуну подршку досадашњим напорима у налажењу универзалних решења за један од проблема савремене цивилизације, на који ниједна земља није имуна.

Подсетио је да је Србија доставила своје планове за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште у јуну ове године и тиме се сврстала у првих десет земаља света и прву земљу у региону која је званично доставила план намераване националне контрибуције.

Осушена земља - илустрација - Sputnik Србија
Стижу најтоплије године на Земљи

Николић је подсетио и на рад српског научника светског угледа у области климатских промена Милутина Миланковића, који је још пре готово једног века објаснио везу између варијације земљине орбите и дугорочне промене климе.

„Савремена научна проучавања заснована су управо на Миланковићевом учењу да циклуси и други природни узроци дефинишу тренд и интензитет варијабилности климе“, додао је.

„Одговорност наше генерације је да покуша да пронађе решење како би се зауставили, или макар ублажили ови негативни трендови, како бисмо избегли да будућим генерацијама оставимо свет који би био незамисливо другачији и опаснији“, казао је Николић.

Он је указао да процене говоре да су у Србији штете изазване екстремним климатским и временским ћудима од 2000. године износиле више од 5 милијарди евра и подсетио на катастрофалне поплаве прошле године, незабележене у последњих 120 година, и угрозиле животе, здравље и имовину више од милион и шестсто хиљада људи.

„Материјални губици од око 1,7 милијарди евра довели су до тога да преко 125.000 становника преко ноћи буде доведено на ивицу сиромаштва“, истакао је Николић.

Осушена земља - илустрација - Sputnik Србија
Штета услед климaтских промена већа од пет милијарди евра

Како је навео, и то је још један од разлога што је Србија, иако категорисана као држава у развоју, сходно Оквирној конвенцији УН, предузела неопходне мере на националном нивоу да би допринела постизању њених циљева.

Он је навео да је Србија доставила своје планове за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште у јуну ове године и тиме се сврстала у првих 10 земаља света и прву земљу у региону која је званично доставила план намераване националне контрибуције и додао да ће кроз националну Стратегију борбе против климатских промена са акционим планом представити и конкретне мере за постизање циљева, који ће уједно и бити њен основ за ревизију и, евентуално, додатно смањење емисија.

„За Србију као земљу у развоју, која тежи чланству у Европској унији и која ради на хармонизацији домаћег законодавства са европским тековинама, од изузетног значаја је техничка, технолошка и финансијска подршка међународне заједнице у јачању капацитета, трансферу технологија и преношењу знања и искустава“, рекао је он.

Како је оценио, ако помогну земљама у развоју, развијене земље ће помоћи и себи, јер климатске промене не знају ни за границе ни за богате и сиромашне.

Арктик - Sputnik Србија
Узрок све хладније америчке зиме — на руском тлу

„Надамо се да ће ова Конференција изнедрити постизање међународног договора који ће мобилисати све државе-чланице у борби против климатских промена“, рекао је председник Србије и додао да дефинисане акције и мере морају бити јасне, ефикасне и праведне, утврђене правно обавезујућим међународним договором.

„Ово је јединствена прилика да се постигне консензус о заустављању процеса загревања планете који већ поприма кобне последице. Преговарачи су до сада предано радили, али верујем да је сада пред нама одлучујући моменат који ће одредити будућност целе планете, сваког човека и генерација које долазе“, закључио је Николић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала