Вучић: Ко је рекао „државни удар“?!

© Tanjug / OKSANA TOSKICПремијер Србије Александар Вучић
Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас како сматра да није било државног удара, али да постоји перманентна намера да се уруши Влада Србије.

„Ко је рекао ’државни удар‘? Медији и део јавности све време полемишу са једним новинаром који је лансирао тврдњу о државном удару“, рекао је Вучић.

Коментаришући последња дешавања и афере, Вучић је у емисији „Упитник“ на Радио-телевизији Србије рекао да неће дозволити да га било ко повезује са криминалом, да се гади криминалаца и било каквих бараба, да се бори против криминалаца, те да неће дозволити да на њега падне било каква сенка.

Небоша Стефановић - Sputnik Србија
Стефановић: Вучић прошао полиграф

Он је напоменуо да неће дозволити да држава буде рекетирана, да било ко уцењује Владу и државу и да мора да дâ „Новости“ и „Политику“.

„Говорим о марифетлуцима врха ДС-а, Богићевића, Родића и Бјелопетровића“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да „не верује да му неко у Влади ради о глави“, да постоје различита мишљења, али да су само резултати важни.

„Смешно је да неко каже да је Зорана Михајловић мој највећи опонент. Ако Зорани одговара да се тиме хвали, то је у реду, али она добро ради свој посао и то је најважније“, рекао је премијер.

Упитан да ли му смета што се Михајловићева „дружи“ са амбасадором САД, Вучић је рекао да она добро ради свој посао, а да га не занима ко где и шта слави.

Он је додао да и председник Србије добро ради свој посао и да има пуну подршку Владе и њега лично.

За председницу Скупштине Србије Мају Гојковић рекао је да је била изванредна у Ирану, и да не разуме зашто је јавности важније да ли је том приликом носила хиџаб или није.

Конференција за штампу МУП-а Србије - Sputnik Србија
НУНС, СДС: Тихо увођење ванредног стања у Србији

Разочаран сам појединим западним дипломатама

Вучић је рекао да је разочаран поступањем појединих западних дипломата у Србији, али да је од његовог личног става много важније да се не кваре односи наше земље са земљама из којих они долазе.

Вучић је напоменуо да не жели да говори о којим амбасадама је реч, не зато што се плаши, већ, како је истакао, не жели да руши углед Србије.

„Могу да кажем да су се дешавале чудне ствари. Из једне западноевропске земље, када сам обилазио мигранте на железничкој станици, обавестили су ме да је један човек обилазио ’Кобре‘, али и људе из странке и да се распитивао колико ми је обезбеђење“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то се догодило после напада на њега у Сребреници 11. јула.

Како је додао, када су припадници „Кобри“ позвали ту особу да га питају зашто се интересује за премијерово обезбеђење, испоставило се да је реч о „главном обавештајцу, односно првом секретару једне западне амбасаде“.

Томислав Николић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Николић подржао Вучићеву борбу против корупције и криминала

„Зашто им је то било важно, не знам. То је моје лично разочарање, али никада нећу рећи о којој земљи је реч, јер не желим да кварим односе са том земљом. Односи Србије са том земљом важнији су од онога што лично осећам“, рекао је Вучић.

На констатацију новинарке да су се у јавности појавиле тврдње да је у рушење српске владе умешана Амбасада Сједињених Америчких Држава, Вучић је одговорио да је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби његов добар познаник.

„Не могу да се похвалим да ми је пријатељ, већ добар познаник, али, што је најважније, он је добар пријатељ Србије, и то искрено мислим“, рекао је Вучић.

Упитан да ли му је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт пријатељ, Вучић је одговорио да је његов посао да ради професионално са Давенпортом.

„То је све што могу да кажем“, закључио је Вучић.

Премијер је поновио да је његов посао, и посао Владе Србије, да воде слободну, суверену и независну земљу.

„И као када сам рекао у Русији да смо на европском путу, тако и сада кажем да нећемо уводити санкције Руској Федерацији и да ћемо имати добре односе са Народном Републиком Кином“, рекао је Вучић и поручио да је на њега тешко вршити ту врсту притисака.

Војска Републике Србије - Sputnik Србија
Војска спремна да чува Вучића

Он је додао да га је заболело то што иза појединих медијских притисака стоји и Брисел, подсетивши на аферу у вези са ЈП Колубара и копом Западна Тамнава.

„Хвала што сте дали огроман новац за поплаве, 70 милиона евра, али зашто нисте дали и тај 71. милион више. Људима би то значило више него што сте се бавили тиме да се износе неистине против Владе Србије, и да се то назива некаквим истраживањем“, поручио је Вучић.

Не бринемо због поглавља, али притисци не гину

Вучић је истакао да ће 14. децембра бити отворена поглавља 32 и 35, да ће 32. поглавље веома брзо бити затворено, а да је 35. нешто захтевније, и истакао да очекује да ће бити даљих притисака по питању Косова.

Он је казао да ћемо отворити прва поглавља, а да од тога није прављена еуфорија.

„То је резултат рада грађана, и на томе им честитам“, поручио је Вучић.

Поглавље 35 је, како је констатовао, болно и тешко за нас, и тиче се односа са Приштином.

Он је одбио да коментарише изјаву једне британске парламентарке, која је рекла да ће на крају Србија морати да призна независност Косова.

„Не мислите ваљда да ћу да коментаришем изјаву једне посланице“, казао је он, додајући да ће притисака свакако бити.

„То не може да нас заобиђе“, приметио је премијер.

Судски чекић - Sputnik Србија
Тужилаштво: Кривични поступак због дестабилизације земље

Према његовим речима, након поглавља 32 и 35, веома ће брзо бити отворена поглавља 23 и 24.

Скандалозна изјава о полицији

Вучић је поручио да је увредљива и скандалозна изјава чланице Савета за борбу против корупције Мирославе Миленковић да су полицајци босанско-напредњачки лоби, и истакао да неће дозволити поделе Срба.

Он је казао да је у Београду, у којем је и он рођен, живи око милион Срба који су пореклом преко Дрине.

„Срба преко Дрине има у Србији преко милион. Нећу дозволити поделе. Нема разлике између Србина из Шумадије, Крајине, Војводине и било код другог дела“, нагласио је Вучић.

Он је оценио да је изјава Миленковићеве скандалозна порука, али, приметио је, нико на то није реаговао. Истакао је да ће напад на њу бити истражен, без обзира на то што се она понела неодговорно, не пријавивши случај и не подвргавши се лекарском прегледу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала