Додик: Изетбеговић увео народ у рат

© AP Photo / /Amel EmricМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је пред Хашким трибуналом да су муслимани у БиХ хтели да наметну своју вољу Србима и Хрватима и прогласе независну БиХ. Он је додао и да је Алија Изетбеговић увео народ у рат настојећи да оствари доминацију Бошњака на целој територији БиХ.
Милорад Додик - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО: Тајни план за рушење Додика

Сведочећи на суђењу бившем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, Додик је рекао да су Срби у БиХ желели да остану у Југославији, а Хрвати подржавали независност Хрватске, верујући да ће јој се припојити и један део БиХ, преносе „Независне новине“.

„Одмах након фомирања СДА у БиХ, која је промовисала радикални ислам, напетост је била велика. Као реакцију на формирање СДА формирани су СДС и ХДЗ. Те три партије добиле су 80 одсто подршке гласача и формирале владу“, навео је он.

Хрватска и Словенија су, како је навео, прогласиле независност, и то је значило разбијање Југославије.

„Партија којој сам ја припадао залагала се за очување Југославије, али ми нисмо били релевантан политички фактор“, рекао је Додик.

Он је додао да су странке на власти формално сарађивале, али да је очигледна била сарадња СДА и ХДЗ-а, који су били у коалицији.

„Алија Изетбеговић је прекршио принцип конститутивности, што је довело до рата. Његов потпис на Дејтонском споразуму је такође сумњив, јер он није био председник Босне и Херцеговине, како се лажно представљао“, рекао је Додик.

Грађани Сарајева - Sputnik Србија
Исламофобични Запад не да Бошњацима државу

Према његовим речима, Изетбеговић је као председавајући Председништва БиХ тражио од парламента да призна Словенију и Хрватску, иако то није био усаглашен став Председништва, него да став његове партије и њега лично.

„Рекаo сам му тада да је злоупотребио парламент и да не може да износи ставове који нису усаглашени у Председништву“, рекао је Додик.

Говорећи о формирању Скупштине српског народа у БиХ, Додик је рекао да је то био изнуђен потез, јер су Срби тражили да на важним питањима не буде прегласавања, али то се настављало, преноси лист.

Додик је такође рекао да је рат почео злочином над српским цивилима у Сијековцу код Брода и убиством српског свата на Башчаршији.

Председник РС је рекао да је Алија Изетбеговић, убрзо након потписивања Дејтонског споразума у жељи да изнутра реформише Дејтонски споразум, тражио од Уставног суда да се конститутивност народа призна на подручју целе БиХ.

Приликом уласка у судницу, Младић је устао и салутирао председнику РС Милораду Додику, због чега га је судско веће опоменуло, наводи бањалучки лист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала