Албански терористи: Бранили смо се, полиција нас је напала

© AFP 2022 / ROBERT ATANASOVSKIПоследице тероризма у Куманову
Последице тероризма у Куманову - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Двадесет девет Албанаца углавном са Косова, који су оптужени за тероризам у кумановском насељу Диво, не признају кривицу и тврде да су се бранили од полиције која их је напала.

Седам месеци након тих догађаја, јуче је у Скопљу иста група поново окупљена, овога пута у судници и са лисицама на рукама, док су суд обезбеђивали специјалци као никада до сада, а цео простор су из ваздуха надгледали хеликоптери, објавио је портал ТВ Телма.

Окривљени нису признали терористички чин већ тврде да их је полиција напала и да су се бранили. Њихови адвокати тврде да имају доказ да је полиција имала налог да изврши претрес кућа, а да је напала окривљене. Према тврдњама одбране, налог за претрес не постоји у доказном материјалу. 

Полиција самопроглашене државе Косово - Sputnik Србија
Кумановски сценарио на Косову

Да је група била праћена потврдило је и тужилаштво. Припадници криминалне групе су праћени посебним истражним мерама. После напада на караулу у селу Гошинце, када је била украдена велика количина оружја, и инцидента у Куманову, били су прикупљени биолошки трагови и брисеви који су упоредном анализом у сарадњи са властима на Косову и преко форензичке истраге потврдили да су исти људи били на оба места где се пуцало на полицију.

За адвокате истрага није готова, и они траже да случај преузме специјална тужитељка Катица Јанева.

Одбрана приговара да оптужени не могу да говоре јер их је полиција јако тукла и да им није била пружена медицинска помоћ. Такође тврде да нису били саслушани полицајци који је требало да кажу са каквом намером, када и зашто је полиција упала у насеље.

Припадник терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
Газетa фjaла: Нећемо стати док не добијемо своју земљу у Македонији

Суд је саслушао аргументе одбране и донеће одлуку да ли треба да прихвати тужбу или ће је вратити на дораду. Рок за одлуку о томе је осам дана.

Суђење је пратио ОЕБС, а возило Амбасаде САД је пред почетак било паркирано пред тужилаштвом за организовани криминал, где се високи представник Амбасаде информисао о току припрема за суђење.

Иначе, за сваког од 29 окривљених, на захтев истражних органа, осим судске полиције ангажована су по тројица припадника МУП-а у цивилу који их прате и до тоалета, а око суда је током читавог дана ангажована тешко наоружана полиција.

Како је известио портал „Тајм“ на албанском језику, ни члановима породица окривљених ни амбасадору Косова у Скопљу није било дозвољено да присуствују суђењу.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала