Роботи до 2035. „краду“ људима посао

© AFP 2023 / Yoshikazu TSUNOРоботи у Јапану
Роботи у Јапану - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Јапан је један од водећих светских произвођача електричних уређаја и машина, а међународни тим аналитичара је дошао до закључка да ће у наредних двадесет година приближно половину службеника у свим секторима у тој азијској земљи заменити роботи.

Истраживачи са јапанског Истраживачког института Номура су у сарадњи са колегама са Универзитета Оксфорд дошли до закључка да ће до 2035. године „до 49 одсто радних места у Јапану попуњавати компјутерски системи“, преноси портал „Енгеџет“.

Робот - Sputnik Србија
„Пијани“ амерички роботи

До ових запањујућих резултата научници су дошли након што је тим истраживача детаљно проучио око шест стотина послова, процењујући ниво креативности који је потребан да би се они са успехом обављали. Након тога, аналитичари су саставили списак радних места која би могла да буду аутоматизована.

Истраживање је показало да би особама које раде на шалтерима, достављају робу или се баве пољопривредом роботи већ сада могли да „украду“ посао. Истовремено, људи чије су професије повезане са подучавањем или писањем неће моћи да буду замењени компјутерима у неко догледно време.

Мајкл Озборн са Оксфорда, који је учествовао у истраживању јапанског института, такође се позабавио могућношћу аутоматизације послова у Америци и Британији, и бројеви за обе државе знатно су скромнији од оних који се тичу Јапана: 47 одсто у САД и 35 одсто радних места у Британији.

Ипак, резултати истраживања заправо не дају одговор на питање како ће Јапан изгледати у будућности, у контексту све распрострањеније компјутеризације, нагласили су истраживачи, пошто је истраживање могло да превиди неколико кључних фактора.

„Овде се ради само о хипотетичком техничком рачунању“,  објаснила је Јуми Вакао, аналитичарка са Истраживачког института Номура која је управљала истраживањем.

Робот - Sputnik Србија
Ратови будућности: роботи ратују, људи посматрају

„Оно не узима у обзир друштвени фактор“.

Шта обични Јапанци мисле о тој могућности?

Према писањима медија, становници Јапана су углавном радо прихватили „робо-револуцију“, пошто би то с једне стране омогућило попуштање економског притиска на све већи број старијих људи, док би са друге стране отворило могућност онима који су у потрази за послом да се баве нечим креативнијим.

Роботи су већ почели да заузимају радна места уместо људи у Јапану. Постоје роботи који раде на рецепцији у једном од хотела, роботи који возе за такси-службе, а један робот чак води ТВ емисију. Влада Јапана је такође најавила план развијања роботизованих медицинских сестара, које би помагале старијим пацијентима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала