Давутоглу: Повећано присуство турске војске у Ираку — рутинска ротација

© REUTERSТурски премијер Ахмет Давутоглу
Турски премијер Ахмет Давутоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Повећан број турског војног контигента у Ираку представља рутинску ротацију, имајући у виду да Турска војска више од годину дана спроводи обуку курдских оружаних група за борбу против ДАЕШ-а (Исламске државе), изјавио је премијер Турске Ахмет Давутоглу.
Турски конвој - Sputnik Србија
Турска не намерава да повуче војску из Ирака

„Наши војници се у Ираку налазе више од годину дана и обучавају курдске, туркменске и арапске борце за борбу против ДАЕШ-а. За то време обуку је прошло преко 2.000 људи који су имали велику улогу у ослобађању Синџара од ДАЕШ-а“, рекао је турски премијер.

Он је истакао и да је камп за обуку формиран на захтев градоначелника Мосула.

„Повећан број наших војника у Ираку је рутинска ротација снага, која се предузима у случају претње од напада од стране ДАЕШ-а. Било које друго тумачење представља провокацију“, рекао је Давутоглу.

Министарство одбране Русије - Sputnik Србија
Москва: Присуство турске војске у Ираку неприхватљиво

Он је истакао да је то питање било усаглашено на нивоу министарстава одбране, као и да је он лично послао писмо премијеру Ирака.

Давутоглу је додао да је спреман да посети Ирак како би појачао сарадњу са Багдадом у борби против ДАЕШ-а.

Турска је 4. децембра разместила тенкове на северу Ирака, а као објашњење навела обуку курдских војника који се боре против терориста.

Багдад је улазак турских војника на територију Ирака протумачио као кршење суверенитета и од Анкаре затражио њихово хитно повлачење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала