СДС одбацио Додиков позив

© AFP 2023 / Елвис БарукчићМладен Босић, председник СДС-а
Младен Босић, председник СДС-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар безбедности Босне и Херцеговине Драган Мектић одлучно је у суботу одбацио позив председника РС Милорада Додика да се преговара о начину на који ће убудуће Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) деловати на територији РС.

У интервјуу за Радио-телевизију Бијељина (БНТВ), која је блиска Мектићевој Српској демократској странци (СДС), министар безбедности БиХ је поручио и да са Додиком неће бити никаквих преговора о томе „треба ли полиција и правосуђе у БиХ да раде свој посао“.

Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија
Додик позива на договор

Додик је то изјавио након што су Влада и Парламент РС у четвртак донели одлуке о прекиду сарадње са СИПА и Судом и Тужилаштвом БиХ због акције у којој је тог дана у потрази за доказима о ратним злочинима претресена локална полицијска станица у Новом Граду.

„Не долази у обзир“, одговорио је Мектић на Додиков позив, истакавши да ће полиција и правосуђе наставити да раде свој посао у складу са законом.

„Ако бих пристао на разговор, онда бих изравно признао да не постоје процедуре и да смо ми нешто радили без знања МУП-а Републике Српске и на своју руку, а то једноставно није истина“, казао је Мектић.

Додика је оптужио за фабриковање целог случаја, јер је полиција РС на време информисана о акцији која се припрема и затражена је и њихова сарадња.

Влада РС најавила је да ће ентитетска полиција убудуће силом спречити сваки покушај СИПА да уђе у седишта неког од тела власти на њеној територији, а сам Додик је казао да је у четвртак мало недостајало да дође до оружаног сукоба између припадника СИПА и полиције РС.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Која то сила може да смени Додика?

Мектић, међутим, одлучно заступа став да никакве претње неће спречити деловање државних правосудних и полицијских тела.

„Да видим ко ће спречити да се тамо где постоји доказ о почињеном криминалу неко заштити од одговорности“, казао је Мектић.

Иако је случај из Новог Града био повезан с ратним злочинима, Мектић тврди да то у целој причи уопште није битно, јер Додик страхује од истрага повезаних са „пљачком“.

„Додик је створио ситуацију у којој планира да се заштитити од неких следећих процеса који ће врло брзо доћи и показати огромни криминал. Ради се о криминалним пљачкашким аферама, где је путем банака, разних приватизација и прања новца стотине и стотине милиона украдено. То ћемо доказати врло брзо“, најавио је министар безбедности БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала