Порошенко условљава житеље Донбаса безвизним режимом

© Sputnik / Николай Лазаренко / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Петро Порошенко
Председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да ће за житеље самопроглашених република Доњецка и Луганска безвизни режим важити тек када ове територије буду враћене под контролу Кијева.
Запад мора финансирати Украјину - Sputnik Србија
Безвизни режим ЕУ за Украјину — део стратегије НАТО-а

У петак је на сајту Европске комисије објављена коначна верзија извештаја у којем је саопштено да је Украјина испунила све захтеве за прелазак на безвизни режим. 

Почетком следеће године Европска комисија ће препоручити уношење одговарајућих измена у визну регулативу Европске уније. 

„Гарантоваћемо да ће сви украјински грађани који живе на привремено окупираној територији моћи да добију и биометријске пасоше и право безвизних путовања када буде враћен украјински суверенитет, власт, регистри који гарантују издавање пасоша украјинским грађанима“, рекао је Порошенко у интервјуу украјинском телевизијском каналу Интер.

Украјински премијер Арсениј Јацењук - Sputnik Србија
Јацењук: Украјина ће одговорити истом мером на руске санкције

Он је навео да је то једна од стратегија за враћање Донбаса у састав Украјине, као и „једна од првих стратегија“ за враћање Крима.

Он није искључио могућност да поједини житељи Донбаса, као и руског Крима добију украјинске биометријске пасоше неопходне за безвизна путовања у Европску унију, али ће се ти случајеви разматрати засебно. 

Порошнко је поновио да је уверен да ће безвизни режим за Украјину почети да важи већ 2016. године, као и да је задовољан што је ЕУ продужила санкције Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала