Сутра дан одлуке — нови избори или нова хрватска влада

© AFP 2023Избори у Хравтаској
Избори у Хравтаској - Sputnik Србија
Пратите нас
Домољубна коалиција окупљена око опозиционе Хрватске демократске заједнице Томислава Карамарка не пристаје на трипартитну владу, саопштио је представник независне листе Мост Роберт Подолњак и додао да се разговори о формирању владе настављају између те листе и коалиције Хрватска расте, окупљене око СДП-а актуелног премијера Зорана Милановића.
Предизборна кампања у Хрватској - Sputnik Србија
Чекајући владу – неискусни људи у хрватској политици

„Нема ништа од трипартитне владе“, рекао је Подолњак новинарима.

Он је додао да ће независна листа Мост о формирању владе наставити преговоре са коалицијом Хрватска расте.

Претходно је Милановић са сарадницима дошао у просторије Моста на наставак преговора.

Милановић, међутим, није одговорио на питање новинара очекује ли да ће се ХДЗ вратити у преговоре, а Бранко Грчић рекао је да „то нико не зна“.

Рок за договор о парламентарној већини и влади је до сутра и поставила га је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је за уторак заказала четврти круг консултација о мандатару.

Предизборна кампања у Хрватској - Sputnik Србија
Хрватска без мандатара, времена све мање

Уколико се буде испоставило да ни сутра не буде формирана већина од неопходних 76 саборских заступника, очекује се да ће председница предложити техничку владу и расписати ванредне парламентарне изборе.

Хрватски аналитичари сматрају да су ванредни избори боље решење, односно да је постизборна коалиција независне листе Мост и СДП-а кратког даха.

У случају да се Мост и СДП договоре раније је било најављено да ће премијер бити шеф независне листе Божо Петров, а Милановић председник Сабора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала