Зукорлић: Аутономија Санџака без угрожавања Србије и Црне Горе

© AP Photo / Samir DelicМуамер Зукорлић
Муамер Зукорлић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Санџачки Бошњаци не желе да регионалну аутономију остварују угрожавањем Србије или Црне Горе, каже санџачки муфтија Муамер Зукорлић, који нужно прихвата чињеницу да је Црна Гора самостална држава, али и да се његов принцип о Санџаку као регији и недељивој целини не мања.

Муамер Зукорлић је за подгоричку Побједу рекао да жели да Санџаку буду признате историјске, културолошке, географске и економске особености.

Регија Санџака - Sputnik Србија
Аутономија Санџака — празна прича или нова „претња“

„Санџак је историјска регија са веома израженим посебностима и као таква успела је, ипак, да преживи све изазове иако је током неколико деценија уназад била избрисана са свих географских и геополитичких карата. Но, с обзиром на амбиције евроинтеграција и Црне Горе и Србије и афирмацију принципа регионализације Европе, развојне перспективе Санџака су неспорне и потпуно извесне“, рекао је Зукорлић.

Одговарајући на питање где је у његовом „санџачком концепту“ Црна Гора, као држава чијем се обнављању независности јавно противио, Зукорлић је рекао да принципијелно није могао нити може да подржи било који политички пројекат који цепа било које парче земље на којем живи његов народ.

„Друго начело је да статус Санџака буде решаван кроз дијалог који ће довести до договора, без једностраних аката или не дај Боже неких других, радикалних начина наметања једностраних решења. Треће начело је да регионалну аутономију не желимо да остварујемо угрожавањем територијалног суверенитета и интегритета нити Србије нити Црне Горе. Имајући све то у виду, претежни политички, медијски и општедруштвени ставови који се формирају према мени су неосновани и покушај су застрашивања грађана Црне Горе, представљајући ме као опасност по ту државу“, рекао је Зукорлић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала