Ратник ДАЕШ-а: Пролазили смо обуку у Турској као да смо ССА

© Sputnik / Hikmet DurgunАбдурахман Абдулхади, ратник терористичке групе ДАЕШ
Абдурахман Абдулхади, ратник терористичке групе ДАЕШ - Sputnik Србија
Пратите нас
Двадесетпетогодишњи борац терористичке групе ДАЕШ рекао је у интервјуу за Спутњик да је руководство ове терористичке организације наводно из безбедносних разлога организовало обуку у турском граду Адани, а не у Сирији.
Минобацач - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО: Рат уживо

Након што су га у децембру заробили курдски војници, двадесетпетогодишњи Абдурахман Абдулхади, ратник терористичке групе ДАЕШ, рекао је да је у редове ове терористичке организације ступио 2013. године. Према његовим речима, у августу 2014. године, он је прошао обуку у Адани (четвртом по величини граду у Турској). Једном недељно је за групе од 60 људи била организована обука, где су нови чланови учили како да пуцају из „калашњикова“ и других типова оружја.

„Обука је била организована у Турској, јер је команда ДАЕШ-а сматрала да је тамо безбедније него у Сирији, због бомбардовања“, објаснио је Абдулхади.

Питање о везама Турске са терористичким организацијама у Сирији, остаје отворено. Појавила се информација да се неколико група такозване умерене опозиције бори у Сирији и да има своје војне кампове на територији Турске. Званична Анкара је ово оповргла. Ипак, у међувремену се сазнало да је центар Слободне сиријске армије, која се у Турској сматра умереном опозицијом, заправо провинција Хатај на турско-сиријској граници.

Махмут Гази Татар, припадник ДАЕШ-а - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО: Бивши припадник ДАЕШ-а открива везе Турске и терориста

„Медији су писали да смо обуку имали у војном кампу ССА, али су заправо сви људи, њих 60, били чланови ДАЕШ-а. Сви су били грађани Сирије, од којих су многи у почетку одлазили у Турску ’трбухом за крухом‘, да би се после придружили терористима“, рекао је Абдулхади.

Његов основни задатак је био да дочекује Сиријце који би долазили из Турске. Абдулхади је имао задатак да заинтересоване врбује путем интернета, да им помогне да стигну у Турску и тамо почну са обуком.

„После обуке, њих би слали у Урфу, а потом у у Раку. Даље би их распоређивали по различитим регионима Сирије“, рекао је он, додавши да је оружје у редове ДАЕШ-а стизало из Ирака у аутомобилима цивила, под маском хуманитарне помоћи.

Абдулхади признаје да се каје због тога што је ступио у редове ДАЕШ-а. „Све оно што сам читао и што су ми говорили о ДАЕШ-у потпуно је другачије од онога што сам реално доживео“, изјавио је Абдулхади.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала