Узгред, управо током новогодишње ноћи Руси попију 45 одсто укупног годишњег промета шампањца. Тренутно руски потрошачи имају одличан избор пенушавих вина са Крима и квалитетно вино са овог подручја кошта од 200 рубаља (три и по долара), па навише.
Према речима главног уредника руског портала „Алкохол“ Михаила Смирнова, славље се може започети хладним пенушавим вином или шампањцем уз мандарине. Али, по мишљењу стручњака, током новогодишње ноћи ипак je боље прећи на руску вотку, за коју су у 18. веку филозофи Дидро и Валтер говорили да је квалитетнија од француског коњака.
„Правило је једноставно: запремина чаше за вотку не треба да буде већа од 25 милилитара, а паузе између чаша треба да буду што дуже. Управо вотка, а не текила или виски, најбоље иде уз масну храну, и не заборавите да пијте што више течности — воде или сока. На тај начин ћете се лепо провести, а притом нећете молити најближег за столом да вам понуди ’најмекшу салату‘“ сликовито описује Михаил Смирнов, алудирајући на познати виц о људима „под гасом“ који користе тањир салате као јастук.
Навика да се вотка пије из великих чаша се појавила почетком двадесетог века, када је цар Николај Други увео прохибицију, односно забрану конзумирања алкохолног пића, објашњава Смирнов. „Ова мера је била на снази и када су на власт дошли бољшевици. Средином ′20-их година ова забрана је укинута, али остала је навика да се вотка пије из великих чаша и без великих пауза. Заправо, вотка се пије за повећање апетита, а не да се човек напије. За ово друго није потребан ’изговор‘, попут Нове године“, истиче Смирнов.
Са друге стране, Министарство здравља Руске Федерације традиционално препоручује грађанима да пију бело вино, (а још боље — да не пију уопште).
„Јела од рибе и морски плодови, безалкохолни напици и прослава на отвореном, јер током ноћи ензимски систем ’спава‘ и организам обрађује храну веома споро“, каже главни нарколог Министарства здравља Русије Јевгениј Брјун.