00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Александар Први Карађорђевић“
16:00
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Приручник за новогодишње славље: Kако се пије вотка

© Flickr / Yuri SamoilovЖао нам је, нема више вотке за вас. Немамо довољно за себе.
Жао нам је, нема више вотке за вас. Немамо довољно за себе. - Sputnik Србија
Пратите нас
На који начин човек треба да конзумира алкохол током новогодишње ноћи? И шта да изабере? Традиција да се пије шампањац појавила се у Совјетском Савезу ′60-их година. Тада је влада донела одлуку да „обезбеди свакој совјетској породици макар једну флашу шампањца за Нову годину“.

Узгред, управо током новогодишње ноћи Руси попију 45 одсто укупног годишњег промета шампањца. Тренутно руски потрошачи имају одличан избор пенушавих вина са Крима и квалитетно вино са овог подручја кошта од 200 рубаља (три и по долара), па навише.

Новогодишња продаја прехрамбених производа - Sputnik Србија
Руси све мање пију

Према речима главног уредника руског портала „Алкохол“ Михаила Смирнова, славље се може започети хладним пенушавим вином или шампањцем уз мандарине. Али, по мишљењу стручњака, током новогодишње ноћи ипак je боље прећи на руску вотку, за коју су у 18. веку филозофи Дидро и Валтер говорили да је квалитетнија од француског коњака.

„Правило је једноставно: запремина чаше за вотку не треба да буде већа од 25 милилитара, а паузе између чаша треба да буду што дуже. Управо вотка, а не текила или виски, најбоље иде уз масну храну, и не заборавите да пијте што више течности — воде или сока. На тај начин ћете се лепо провести, а притом нећете молити најближег за столом да вам понуди ’најмекшу салату‘“ сликовито описује Михаил Смирнов, алудирајући на познати виц о људима „под гасом“ који користе тањир салате као јастук.

Пољопривреда, пшеница - Sputnik Србија
Шта све Русија даје свету?

Навика да се вотка пије из великих чаша се појавила почетком двадесетог века, када је цар Николај Други увео прохибицију, односно забрану конзумирања алкохолног пића, објашњава Смирнов. „Ова мера је била на снази и када су на власт дошли бољшевици. Средином ′20-их година ова забрана је укинута, али остала је навика да се вотка пије из великих чаша и без великих пауза. Заправо, вотка се пије за повећање апетита, а не да се човек напије. За ово друго није потребан ’изговор‘, попут Нове године“, истиче Смирнов.

Са друге стране, Министарство здравља Руске Федерације традиционално препоручује грађанима да пију бело вино, (а још боље — да не пију уопште).

„Јела од рибе и морски плодови, безалкохолни напици и прослава на отвореном, јер током ноћи ензимски систем ’спава‘ и организам обрађује храну веома споро“, каже главни нарколог Министарства здравља Русије Јевгениј Брјун.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала