Македонија: Емил Димитријев мандатар за састав прелазне владе

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKI Емил Димитриев и Ђорђе Иванов
Емил Димитриев и Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Македоније Ђорге Иванов дао је мандат за састав прелазне владе Емилу Димитријеву, који парламенту треба да представи састав те владе, у којој ће бити и министри из СДСМ-а.
Македонске заставе - Sputnik Србија
Македонија: Ванредни избори 24. априла

Димитријев, који је посланик и председник комисије за одбрану и безбедност, треба да буде премијер у наредних 100 дана, после којих треба да буду одржани избори.

Премијер Никола Груевски је 15. јануара предао условну оставку коју је парламент прихватио у понедељак, након што је Извршни одбор ВМРО-ДПМНЕ одлучио да избори буду одржани 24. априла, упркос противљењу опозиционе СДСМ.

Највећа опозициона партија СДСМ је најавила да неће учествовати на изборима све док не буде пречишћен бирачки списак и успостављени објективни медији, што су, по њима, основни предуслови за одржавање поштених и фер избора.

Како је пренела „Нова ТВ“, европски комесар за проширење Јоханес Хан је у писаном саопштењу реаговао на вест да је владајућа партија донела одлуку да избори ипак буду одржани 24. априла.

Македонкси премијер Никола Груевски и европски комесар Јаханес Хан - Sputnik Србија
Македонија ни на небу ни на земљи

„Чуо сам да је донета одлука о одржавању превремених избора 24. априла, како је прошле године договорено у Пржину. Као што сам рекао, више бих волео да је то била консензуална одлука свих партија“, навео је Хан.

Он је оценио да је сада од суштинске важности да сви политички и институционални актери у земљи учине све што могу како би обезбедили фер изборе у складу са демократским стандардима.

„Да би се то постигло, потребно је да се убрзају припремне радње, посебно у вези са бирачким списком“, истакао је Хан.

Он је, такође, изразио очекивање да ће све политичке странке, и поред неуспеха у изналажењу договора око дана избора, конструктивно сарађивати и да ће се држати обећања датих у оквиру договора од 3. јуна, укључујући и реформске приоритете.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала