Случај Литвињенко — позоришна фарса (видео)

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПосланик Државне думе Андреј Лугавој
Посланик Државне думе Андреј Лугавој - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Државне думе и један од оптужених за смрт руског обавештајца Андреј Лугавој рекао је да се целокупан случај Александра Литвињенка претворио у позоришну фарсу упркос настојањима Русије да пружи све неопходне доказе надлежном британском суду.

Он је рекао да су резултати истраге бившег официра руске Федералне службе безбедности још једном потврдили антируску позицију Лондона, као и неспремност британских власти да се установи истина о смрти Литвињенка.

Александар Литвијенко - Sputnik Србија
Британски суд окривио Русију за смрт Литвињенка, Москва не прихвата одлуку

„Као што смо и очекивали, никаква сензација није уследила. Резултати су по ко зна који пут потврдили антируски став Лондона и неспремност британских власти да се сазна права истина о смрти Литвињенка“, рекао је он.

Поред Лугавоја, британски суд окривио је и Дмитрија Ковтуна, бившег обавештајца КГБ–а, да су 1. новембра 2006. године отровали Литвињенка.

Обојица окривљених су од самог почетка говорили да немају никакве везе са убиством руског обавештајца, а Русија са своје стране одбила је да их испоручи Великој Британији упркос захтевима за екстрадицију које је Лондон слао Москви.

И сам отац убијеног обавештајца Валтер Литвињенко својевремено је рекао да Русија није крива за смрт његовог сина.

Он је још 2012. године изјавио да је зажалио што је руске тајне службе једно време сматрао одговорним за смрт свога сина и затражио од Русије опрост.

„Опрости ми мајчице Русијо, за име Бога. Помози мени, старцу, да се вратим у своју земљу“, рекао је он тада руским медијима.

Валтер Литвињенко, наиме, још тада је рекао да је са својим сином био у болници до његове смрти, те да му је Александар предао цедуљу на којој је било написано ко је заправо крив за његову смрт.

„Био сам са њим до последњег часа. Он је веровао да ће му бити боље. Он је пред саму смрт написао важну информацију на салвети, јер су болничку собу прислушкивали. На салвети је писало ко је крив за његову смрт“, рекао је Валтер Литвињенко.

„Андреј (Лугавој), извини за све што сам говорио, надам се да ћеш ми опростити. Ти, верујем, разумеш са каквим људима имамо посла“, рекао је тада он.

Међутим, Литвињенко је тада одбио да каже ко је крив за смрт његовог сина, истакавши да је спреман да ту информацију изнесе искључиво на суду.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала