Ивановић принет као жртва албанским екстремистима

Пратите нас
Србија треба да покаже Србима на Косову, али и међународној заједници и Албанцима да је спремна да стане иза сваког свог грађанина.

Да ли је пресуда Оливеру Ивановићу пресуда целом српском народу на Косову и Метохији? Ово је питање које још увек нема одговор, али, према речима српског премијера Александра Вучића, има поруку коју је Србија и те како добро схватила.

Срби ће се заклињати — Оливера Ивановића ми!

Шта Србија може да уради за Оливера Ивановића и која порука је његовом пресудом послата Србији?

Суд Еулекса осудио је Ивановића за ратне злочине на девет година робије, ослањајући се фактички само на једну реченицу изречену у двогодишњем судском поступку једног од сведока тужилаштва — Албанца, коју је наводно чуо Ивановића како у једном тренутку изговара: „Поступи по наређењу“.

Горан Богдановић, бивши министар за Косово и Метохију, нема сумњу када каже да је у питању политичка, а не правна пресуда.

„Србија може и мора преко међународних институција да тражи да се суђење понови и да се скине љага и са Ивановића и са његове породице. Јер сам више него сигуран да је невин“, каже Богдановић за Спутњик.

Порука која је овом пресудом послата није упућена само Србији већ и Србима на Косову, сматра он.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Пресуда Ивановићу као сеча кнезова

„Дакле, то значи да сутра било ко, ко иоле нешто значи у српској заједници на Космету може да буде на исти начин као и Ивановић третиран код правосудних органа на Косову. Србија зато мора не само реторички и изјавама, већ и делима да учини нешто, јер после ове пресуде ситуација на Косову ни мало није добра. Створене су нове тензије и претње“, каже Богдановић.

Србија, по њему, треба да покаже Србима на Косову, али и међународној заједници и Албанцима да је спремна да стане иза сваког свог грађанина.

„У наставку дијалога са Приштином мора се третирати и питање заштите српске заједнице на Косову“, додаје Богдановић.

Пресуда Ивановићу ујединила је политичке актере на Косову. Као и Богдановић и Ранђел Нојкић из Српског покрета обнове, али и Рада Трајковић, бивша посланица у косовском парламенту, верују да је пресуда политичка.

Трајковићева објашњава да се јавно мњење од почетка процеса припремало да пресуду доживи као неприхватљиву. Она додаје и да мисли да је држава Србија дала неку подршку Ивановићевом адвокатском тиму.

Скуп подршке Оливеру Ивановићу у Београду - Sputnik Србија
Скуп подршке Оливеру Ивановићу

„Ипак, верујем да је било боље да је ангажован адвокат из међународне заједнице који би на други начин водио процес, и тако Оливера ослободио одговорности. У том смислу мислим да је можда Србија могла да помогне у стратегији“, верује Трајковићева.

Она тврди да је Оливер „дат као жртва маси албанских екстремиста“ због предстојећих судских процеса који њих чекају за злочине над Србима.

Нојкић сматра да је ова пресуда показала да је међународна заједница и даље на страни Приштине, и да се ратни злочини Срба и Албанци не третирају исто.

„Мислим да се ради о томе да постоје два аршина — један за Србе, други за Албанце — и мислим да је то порука коју је Србија добила и разумела“, уверен је он.

Предраг Радоњић, новинар са Космета и уредник радио КиМ, каже да је сада потребно употребити сва дипломатска средства и заузети озбиљан став који ће показати да је овако нешто за Србију неприхватљиво.

Зграда Владе Србије у Немањиној улици - Sputnik Србија
Србија у шоку: Пресуда Ивановићу скандалозна

„Све што је везано за судбину даљих бриселских разговора требало би да се озбиљно преиспита, јер непрестана политика уступака Србије у том процесу показује да је таква политика, што се тиче Косова и Метохије, потпуно погубна“, истиче он.

Радоњић верује да је после победа у Унеску Србија добила сигнал да би могла због тога бити кажњена.

„Можда је пресуда Оливеру Ивановићу само први корак у том условно речено кажњавању Србије, а да додатни кораци тек предстоје“, закључује он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала