Суморне прогнозе: Зашто Јевреји одлазе из Европе

© REUTERS / Yannis BehrakisДевојчица из Сирије снимљена на Егејском мору приликом преласка из Турске у Грчку, 23. септембра 2015.
Девојчица из Сирије снимљена на Егејском мору приликом преласка из Турске у Грчку, 23. септембра 2015. - Sputnik Србија
Пратите нас
Према речима Данијела Килија, лидера јеврејске заједнице у Хамбургу, немачки Јевреји више се не осећају сигурно у срцу Европе.

У једном од својих последњих интервјуа локалним медијима, Кили је рекао да је погоршање безбедности у светлу избегличке кризе која потреса Европу и јачање десничарских покрета Јевреје у Немачкој довело у врло опасну ситуацију.

Немачка је током прошле године примила више од милион тражилаца азила, углавном из земаља са већинским муслиманским становништвом. Више лидера немачких Јевреја такође је упозорило на пораст антисемитизма, јер избеглице долазе из земаља које су задојене мржњом према Јеврејима и Израелу.

Избеглице из Сирије - Sputnik Србија
Италија блокира издвајање средстава за избеглице Турској

Авигдор Ескин, израелски аналитичар и писац, рекао је у интервјуу за радио Спутњик да се угроженима не осећају само Јевреји у Европи, већ и хришћани, који су у 2015. години постали најпрогањенија религија. Ова ситуација ће само натерати све више људи да емигрирају у Израел, наводи Ескин.  

„Уз овај броје емиграната, живот у Европи је за многе постао бедан. Не само за Јевреје, већ и за хришћане. Ако погледате 2015. годину, видећете да су хришћани били најпрогоњенија религија. Јевреји су погођени као етничка група у Европи, али неки од ових нових миграната, не сви наравно, али поштено је рећи да су неки од њих под утицајем ДАЕШ-а. Утицај ДАЕШ-а је данас изузетно јак.“

Ескин је рекао да утицај ДАЕШ-а нема организациону инфраструктуру, али шаље идеолошку поруку избеглицама из Сирије и Ирака.

„Ако погледате Немачку, опасност је очигледна. Са једне стране, ту је талас мржње који носе неки имигранти који не налазе своје место у Европи и осећају се нелагодно, јер ту не могу наћи свој дом. С друге стране, постоји екстремно десничарско крило у Немачкој, које је само по себи врло забрињавајући фактор.“

Македонија, Ђевђелија, избеглице - Sputnik Србија
Македонија затворила границу за избеглице

Ескин је говорио о томе како је Хитлерова аутобиографска књига „Мајн кампф“ недавно продавана у Европи за 1.000 евра, а да су је људи ипак куповали, иако је била забрањена толике године. Према његовим речима, „они је купују да би је додирнули, помирисали, а бојим се и да неки од њих желе да је примене“.

Аналитичар је такође говорио о сталним претњама са којима се Јевреји суочавају само зато што су Јевреји.

„У Паризу смо имали случајеве убадања људи, напада терориста, и све то живот у Европи чини неподношљивим“, рекао је он.

Он каже да због опасности са којима се Јевреји суочавају, расте и број људи који одлазе у Израел.

„Током 2015. више од 10.000 Јевреја одселило се из западне Европе у Израел, а ове године тај број ће порасти на 50.000, ако не и на 100.000.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала