Посланици ЕП позвали на брже отварање поглавља 23 и 24

© Flickr / European ParliamentЕвропски парламент
Европски парламент - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Посланици Европског парламента расправљали су данас о Резолуцији о Србији, у којој се позива на што скорије отварање кључних поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству са ЕУ, поздрављају напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и охрабрују Србију да настави економске реформе.

Посланици су оценили да је постигнут озбиљан напредак на европском путу и у нормализацији односа са Приштином, позвали на што брже отварања поглавља 23 и 24, али и указали да је потребно наставити реформе и ојачати борбу против корупције и организованог криминала.

Марти Ахтисари - Sputnik Србија
Приштина нуди „Ахтисаријеву ЗСО“ у замену за „бриселску“

Посланици су, током расправе о резолуцији чији је аутор известилац за Србију Дејвид Мекалистер, а о којој ће гласати сутра, похвалили конструктиван приступ Србије мигрантској кризи, али и оценили да држава мора да омогући слободне и независне медије.

Европски комесар Јоханес Хан рекао је, у обраћању посланицима током расправе која је трајала око сат и по, да би поглавља 23 и 24, која се тичу основних права, требало да буду отворена у првој половини ове године и додао да верује да ће и нова влада после избора остати посвећена реформском приступу и дијалогу са Косовом.

Хан је оценио да је Србија преузела важне кораке на европском путу, те да је посвећена европским интеграцијама, регионалној сарадњи и стабилности, реформи правосуђа и јавне управе и нормализацији односа са Приштином.

Он је нагласио да Србија треба да настави реформе, посебно у области правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, слободе медија, антидискриминационе политике и економије.

Он је нагласио да је вазно да Београд настави конструктиван присутуп у нормализацији односа са Приштином, паралелно са процесом европских интеграција.

Хан је истакао да је важно да билатерални односи између Србије и других земаља-чланица ЕУ не угрозе приступне преговоре.

Заставе Србије и непризнатог Косова - Sputnik Србија
Једине могуће промене Поглавља 35 су козметичке

„Европска комисија остаје посвећена и подржава Србију на њеном путу ка ЕУ и ценим то што и Европски парламент подржава Србију“, рекао је Хан.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да је српска влада показала посвећеност европским интеграцијама, те истакао да је важно да Србија осигура владавину права и независност правосуђа, да се бори против организованог криминала и корупције и обезбеди слободне и независне медије.

„Верујем да би поглавља 23 и 24 требало да буду отворена што пре, како би се помогло Србији да настави на свом путу ка ЕУ“, рекао је Мекалистер.

Такође, Мекалистер је нагласио да су добри регионални односи изузетно битни за дијалог на Балкану и европске интеграције, те истакао ангажман Србије по том питању.

Он је додао да је направљен значајан корак у нормализацији односа са Приштином, те да је важно да обе стране раде на испуњавању онога што је постигнуто у досадашњим споразумима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала