Србија неће бити паркинг за избеглице

© Tanjug / Зоран ЖестићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Александар Вучић поручио је да Србија неће бити паркинг за мигранте, да неће и није у могућности да удоми стотине хиљада тих људи, али је спремна да учествује у систему квота, иако нема ту обавезу попут чланица ЕУ.

Коментаришући незваничне информације да ће на предстојећој конференцији у Лондону део новца бити намењен Србији како би се један број миграната овде задржао, он је рекао да „те новце ми нисмо видели, да су то много велики новци за нашу земљу, и да би, кад би нам неко давао толике милионе евра, то значило да ће стотине хиљада миграната остати у Србији“.

Дечје ципеле - Sputnik Србија
Деца о којој се ништа не зна

„То није могуће. Србија није паркинг и не може то да буде“, поручио је Вучић.

Он је истакао да је Србија спремна да удоми неки број избеглица и да учествује у систему квота, иако није чланица ЕУ и то јој није обавеза.

„Ми смо ту поштенији од многих земаља-чланица које су узимале паре од Немаца и ЕУ када су им биле потребне, а сада не учествују у овом проблему на прави начин. Нама паре нису потребне, можемо један број људи да удомимо, али стотине хиљада људи — то Србија не може да издржи“, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србији новац није потребан, да је трошкове који су у вези са мигрантима покривала из свог буџета, и захвалио се и УНХЦР-у и ЕУ.

У Нирнбергу отворено прво прихватилиште за ЛГБТ избеглице - Sputnik Србија
Немачка отворила прво прихватилиште за геј избеглице

Вучић је навео да смо досад само слушали против чега су сви, а Немачка држава се трудила да нађе решење, док је највећи део других земаља гледао да заштити себе и своје појединачне интересе, а не интересе Европске уније.

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман указао је на то да је конференција у Лондону у склопу заједничких активности на суочавању са избегличком кризом и да је, заједно са разговорима о Сирији, али и разговорима ЕУ са Турском, део напора за проналажење решења.

Дитман је похвалио одличну сарадњу са Србијом у суочавању са избегличком кризом, и рекао да је Београд укључен у ту сарадњу.

Такође је казао да се Европа труди да овај проблем реши координирано.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала