ЕУ: Турска мора да отвори границе за сиријске избеглице

© PHILIPPE HUGUEN Мигранти из Сирије су преплавили Европу.
Мигранти из Сирије су преплавили Европу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Званичници ЕУ опоменули су Турску на њене међународне обавезе и да не затвара границе за избеглице, с обзиром да је на хиљаде њих јуче избегло из Алепа.

До 20.000 Сиријаца могло би да буде заустављено на турско–сиријској граници у настојању да уђу у Турску, упозоравају званичници.

Председник СПС-а Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Србија не може да буде сабирни центар за избеглице

Турска је иначе већ прихватила више од два милиона избеглица.

„Женевска конвенција још увек важи и она предвиђа да избеглице морају да буду прихваћене“, рекао је комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан пред неформални састанак министара спољних послова ЕУ и земаља–кандидата о мигрантској кризи на којем учествује и Србија коју у Амстердаму представља Ивица Дачић.

АФП наводи, позивајући се на дипломатске изворе ЕУ, да ће министри спољних послова искористити данас прилику у Амстердаму да изразе забринутост због судбине избеглица које беже пред офанзивом сиријских снага против побуњеника у Алепу.

„Суочавамо се са веома реалним изгледима за још један велики прилив избеглица (у Европу) што је резултат неселективног бомбардовања око Алепа“, рекао је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн уочи састанка.

Прошле године у Европу је стигло више од милион миграната, а ЕУ је понудила Турској три милијарде евра за помоћ у обуздавању прилива избеглица из Сирије преко Турске.

Аустрија тражи од ЕУ 600 милиона евра

Министар финансија Аустрије Ханс-Јерг Шелинг затражио је од Европске уније повраћај новца због превеликог броја избеглица које је та земља примила.

БНД - Sputnik Србија
Немачки БНД врбује избеглице

У писму председнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру, како преноси бечки дневник "Курир", он је навео своту од 600 милиона евра.

Шелинг у допису, упућеном 25.јануара, указао је да је просечан број тражилаца азила који Аустрија годишње може да "савлада" 35.000, а пошто је прошле године било 90.000, то је за чак 55.000 "превише".

Према његовој рачуници трошкови по избеглици износе 11.000 евра, те због тога од ЕУ тражи 600 милиона евра.

Шелинг је од Европске комисије затражио да се та сума призна приликом обрачуна дозвољеног буџетског дефицита.

Он, такође, жели и повећање Фонда ЕУ за азил, миграције и интеграцију (АМИФ), као и нови критеријуме за расподелу у корист земаља које су примале избеглице.

Да би се покрили трошкови настали повећаним бројем тражилаца азила, Шелинг жели да користи и Фонд солидарности ЕУ, који садржи средства за помоћ у елементарним непогодама, као и да се исплате непотрошена средства из буџета ЕУ земљама као што су Немачка, Шведска и Аустрија, које су прихватиле избеглице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала