Патријарх Кирил: Заједно формирати нову глобалну цивилизацију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПетријарх московски и све Русије Кирил и
Петријарх московски и све Русије Кирил и - Sputnik Србија
Пратите нас
Сусрет поглавара двеју цркава је подстрек да се на основу моралног консензуса формира нова глобална цивилизација која ће допринети да се савлада тероризам, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил.
Војни свештеник Београдске надбискупије Горан Аврамов и професор на Богословском факултету у Београду Раде Кисић - Sputnik Србија
Саживљавање и приближавње — пут ка јединству у хришћанству (аудио)

„Заједно морамо да радимо на формирању нове глобалне цивилизације на основу моралног консензуса. Верујем да је то могуће. У том духу, мој сусрет са папом Фрањом је био веома важан“, истакао је патријарх у интервјуу за РТ.

Он је навео да је сусрет поглавара двеју највећих цркава потврдио заинтересованост да се достигне морални консензус, који је заснован на вери у Господа Исуса Христа, у Његове заповести и у Његове законе.

Према речима патријарха, исте заповести и закони постоје и у муслиманском свету, али и у хуманизму.

„Данас се све више удаљавамо од онога што нас је некад зближавало на онтолошком нивоу. Уколико се то настави, наша цивилизација нема перспективу. Ми не можемо да живимо на истој планети а да имамо дубинске супротности на онтолошком нивоу“, рекао је патријарх.

Раул Кастро уручио одликовање патријарху Кирилу

Патријарх Московски и све Русије Кирил  и папа Фрања - Sputnik Србија
Патријарх и папа позвали светске лидере да зауставе прогон хришћана (фото, видео)

Кубански председник Раул Кастро доделио је највише национално одликовање руском патријарху Кирилу, поздрављајући његову улогу у односима Кубе и Москве. 

Раул Кастро је доделио руском патријарху орден који носи име Хосеа Мартија, кубанског националног хероја, на церемонији у владиној Палати револуције у Хавани.

Церемонија је одржана дан након историјског сусрета руског патријарха и папе Фрање. Они су се у петак састали у Хавани, што је први сусрет поглавара двеју цркава од раскола 1054. године.

Патријарх се нешто касније сусрео и са вођом кубанске револуције Фиделом Кастром, са којим је разговарао о ситуацији на међународној сцени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала