Дачић: Одбијање сарадње са НАТО–ом — издаја националних интереса

© Tanjug / Срђан ИлићИвица Дачић у Скупштини Србије
Ивица Дачић у Скупштини Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је независна и војно неутрална земља и то ће да остане, написао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у ауторском тексту за „Политику“.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Треба да се дичимо због споразума са НАТО–ом

„НАТО је војна организација која се налази у читавом нашем окружењу, као и на Косову, и свако одбијање сарадње са њом било би не само глупо, него би и суштински представљало праву издају националних интереса“, навео је Дачић.

Како је Дачић написао, Влада нема простора ни за аматеризам, ни за авантуризам и неће се тиме ни бавити.

„Ако од НАТО–а зависи безбедност Срба на Косову, разговараћемо са НАТО–ом сваког дана, сваког сата и омогућити им да на то Косово на којем штите наше људе стигну у најкраћем могућем року и без икаквог ометања. Зато што би свако друго понашање било играње животима и безбедношћу, не нас, него наших сународника на Косову и Метохији“, истакао је Дачић.

Он је подсетио и да је НАТО војни пакт у којем су готово све чланице Европске уније, организације ка којој Србија иде „без одлагања и одступања“.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Зашто сам потписао Закон о споразуму са НАТО–ом

„Правити се луд на ту чињеницу поново би било неодговорно и искључивало би из наше спољне политике сваку рационалност и било какво промишљање сопствене будућности“, навео је Дачић.

Како је додао, ни на то ова Влада нема права, као ни било која друга, ако јој је стало до свога народа.

„Зато — да, наставићемо да сарађујемо са НАТО–ом у оквиру нашег Устава, који нам налаже да останемо војно неутрални“, написао је Дачић истичући да ће пробати да се из те сарадње извуче најбоље за Србију — од нових технологија, до нове сарадње у областима важним за привреду и радна места у њој.

Он је истакао да ће на исти начин бити настављена сарадња и са Русијом и њеним оружаним снагама у интересу Србије, искључиво и водећи при томе рачуна и о томе да они не угрозе пријатељство Србије, „ни са једним од само тренутно супротстављених полова у светској арени“.

Анти НАТО протест у Београду - Sputnik Србија
Велики протест против НАТО–а у центру Београда (видео, фото)

„Нико, ни Русија, ни НАТО, ни ЕУ немају апсолутно ништа против овакве позиције Србије. Штавише, поштују је, уважавају је, и труде се да не ураде ништа што би је могло компромитовати“, рекао је Дачић.

Он је истакао да нема притисака нити било каквих захтева, који би ту позицију Србије отежали и угрозили.

Дачић је додао да је Србија, баш таква каква је, потребна свим странама, осим, како је навео, некима у Србији, који би да је одреде и сврстају због себе, а не због Србије.

„И то им неће проћи“, закључио је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала