ДАЕШ шаље у смрт све више деце (видео)

© Sputnik / Ахматова Дарин АхмадовнаДеца се играју у Дамаску
Деца се играју у Дамаску - Sputnik Србија
Пратите нас
Центар за борбу против тероризма при војној академији САД у Вест Поинту објавио је извештај у којем се наводи да је број деце и тинејџера које је врбовао ДАЕШ у јануару 2016. године повећан два пута у поређењу са истим периодом прошле године.

Многе од њих користе као бомбаше–самоубице. Целе породице из Велике Британије и других земаља света практично без провере прелазе турско–сиријску границу, како би се придружиле ДАЕШ–у и другим групама.

Аутомобил са таоцима ДАЕШ–а у делићу секунде претвара се у пепео. То је типична слика нехуманог кажњавања које примењује та терористичка организација, са тим што је овде у улози џелата дете — детонатор је активирао четворогодишњи дечак.

Разорени Алеп - Sputnik Србија
ДАЕШ пресекао пут снабдевања Алепа

Недавно је објављен извештај о истрази спроведеној уз подршку Пентагона, која је изазвала бурну реакцију у медијима. Из документа се види да борци ДАЕШ–а све чешће од деце праве бомбаше–самоубице и све чешће се појављују у пропагандним видео–материјалима терориста.

Према извештају, број деце и тинејџера који су погинули и који су помињани у великим говорима исламиста у јануару 2016. године удвостручен је у односу на јануар 2015. године.

У истраживању је такође проучена национална припадност деце која су погинула. Такви детаљи се не виде у првом тренутку. Већина их, као што можете да погодите, долази из Ирака и Сирије, али међу њима су и по једно дете из Аустралије и Француске, као и двоје из Велике Британије.

Није баш познато како су аутори одредили националну припадност деце, иако није тајна да редове ДАЕШ–а, полако али сигурно попуњавају породице из Велике Британије.

Радиоактивни, контаминирани бункер у Тексасу. - Sputnik Србија
Има ли ДАЕШ прљаву атомску бомбу

„Обично су то млади, јаки мушкарци, спремни да ратују, и младе здраве жене спремне да им помажу. Они верују у долазак калифата. Целе породице одлазе како би приступиле организацијама као што је ДАЕШ. Према грубим проценама, таквим групама приступило је око осам стотина Британаца, али то није тачан број. Највероватније их је два пута више“, рекао је за РТ политички активиста Амар Вакаф.

Питер Форд, амбасадор Велике Британије у Сирији, рекао је за РТ да турске власти не предузимају никакве мере како би зауставиле токове оних који желе да ступе у редове терориста.

„Пут којим иду све те породице води преко Турске. Када ствари добију на публицитету и привуку велику пажњу медија турски граничари их заустављају, али их у највећем броју случајева пуштају“, појаснио је Форд.

„Турска нема доказа. Уосталом они хоће да ратују против власти у Дамаску, а то иде на руку турским властима, зашто би онда затворили границу? Није им у интересу да се искорени тероризам и да се униште терористи у Сирији. Кроз Турску ће, као и до сада, пролазити главна маршрута за оне који желе да се придруже ДАЕШ–у или било којој групи повезаној са Ал Каидом“, закључио је Амар Вакаф.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала